Oblačno
18°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Vysokým školám chýbajú peniaze aj spolupráca
Zdielať na

Vysokým školám chýbajú peniaze aj spolupráca

Zdroj: SITA/Dušan Hein

Mikolaj opakovane vyhlásil, že slovenskému školstvu by mala výrazne pomôcť finančná pomoc Európskej únie.

Slovenské vysoké školy by mali dostávať viac peňazí z verejných aj súkromných zdrojov a mali by vzájomne viac spolupracovať. Po dnešnej konferencii o vysokom školstve to odporučili experti z Európskej asociácie univerzít (EUA) na záver približne dva roky trvajúceho hodnotenia univerzít.

S odporúčaniami, ktoré zhrnuli už skôr zverejnené výsledky z jednotlivých vysokých škôl, väčšinou súhlasil aj minister školstva Ján Mikolaj.

"Priepasť medzi výdavkami na výskum a vývoj Slovenskej republiky a ostatných krajín EÚ je značná a naďalej sa zvyšuje," citoval z hodnotiacej správy rektor bratislavskej Slovenskej technickej univerzity a prezident Slovenskej rektorskej konferencie Vladimír Báleš. Prekvapilo ho aj konštatovanie, že vysokoškolskí pedagógovia by mali odučiť menej hodín a viac sa venovať vedeckému výskumu.
Mikolaj opakovane vyhlásil, že slovenskému školstvu by mala výrazne pomôcť finančná pomoc Európskej únie. Viac by do vysokých škôl mali podľa neho investovať aj súkromní podnikatelia. "Podiel súkromného sektoru (vo financovaní vysokých škôl) je iba päť percent v porovnaní s priemerom Európskej únie," povedal Mikolaj.

Minister však bližšie nespresnil, ako chce do školstva prilákať súkromné investície. Ešte začiatkom minulého roka uvažoval, že firmy investujúce do vzdelania by mohli získať dvojpercentnú daňovú úľavu, ale zámer sa napokon neuskutočnil.

Do slovenského školstva, vrátane základných a stredných škôl, by podľa skorších vyjadrení školských odborárov malo tento rok smerovať asi o 20 miliárd korún viac, než je schválených zhruba 70 miliárd korún.

V opačnom prípade bude Slovensko podľa nich naďalej zaostávať vo výške výdavkov za priemerom Európskej únie. Z európskych fondov by školy a vedecké pracoviská mohli v nasledujúcich rokoch získať v priemere menej ako desať miliárd korún ročne.

EUA hodnotila všetkých 20 verejných, tri štátne a jednu súkromnú vysokú školu. Hodnotenie schválila ešte predchádzajúca vláda Mikuláša Dzuridnu a podľa pôvodných odhadov mali náklady na jeho uskutočnenie dosiahnuť viac než 20 miliónov korún.

Zdielať na

Najčítanejšie správy