Skoro jasno
20°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Výmenné lístky zapĺňajú čakárne lekárov
Zdielať na

Výmenné lístky zapĺňajú čakárne lekárov

Zdroj: TV JOJ

Možnosť navštíviť špecialistu iba s odporúčacím lístkom od praktického lekára spôsobila podľa KDH nárast počtu pacientov u všeobecných lekárov takmer o 100 %

Možnosť navštíviť lekára-špecialistu iba s odporúčacím lístkom od praktického lekára spôsobila podľa podpredsedníčky Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Márie Sabolovej nárast počtu pacientov u všeobecných lekárov takmer o 100 percent.

Ako ďalej Sabolová uviedla dnes na tlačovej besede, KDH preto vyzýva lekárov a pacientov, ktorí nesúhlasia s touto administratívnou bariérou, aby konali.

"Praktickí lekári by mali vyplniť jednoduchý štatistický prehľad o počte pacientov v prvých dvoch mesiacoch roku 2007 a roku 2008, aby sa ukázalo, ktorí pacienti boli skutočne odliečení a ktorí prišli iba pre výmenné lístky. Občania by mali zároveň napísať ministrovi zdravotníctva Ivanovi Valentovičovi list, v ktorom vyjadria nesúhlas so zavedením výmenných lístkov," spresnila Sabolová. Opozičná strana zároveň uverejní v minimálne troch denníkoch výzvu pre širokú verejnosť, aby sa o občianskej iniciatíve za zrušenie výmenných lístkov dozvedela.

Výmenné lístky sa podľa Sabolovej minuli účinku, nezlepšili zdravotnú starostlivosť o pacienta a nezvýšili záujem liečiť ho. "Zahlcujú všeobecných lekárov, zapĺňajú čakárne a predlžujú zdravotnú starostlivosť," pokračovala podpredsedníčka KDH.

Túto "nadbytočnosť" sa pritom Sabolová pokúsila odstrániť novelou zákona, no na februárovej schôdzi ju poslanci Národnej rady SR neposunuli do druhého čítanie. "Nič, čo je vecné, čo je pre pacienta praktické a čo predloží opozícia, totiž v súčasnosti nemá šancu prejsť do druhého čítania," povedala Sabolová a dodala, že hlasovacie počty nepustia, a tak šikanovanie pacientov a lekárov pokračuje.

Od januára môžu pacienti navštíviť lekára-špecialistu len s odporúčacím lístkom od praktického lekára. Odporúčací lístok nepotrebujú pacienti po úrazoch alebo po inej náhlej zmene zdravotného stavu do 24 hodín, odkedy nastala.

Odporúčací lístok nepotrebujú ani pacienti v dispenzárnej starostlivosti špecialistu, čiže chronicky chorí, napríklad diabetici. Stanovila to novela zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorá nadobudla účinnosť od začiatku roka 2008

.

Zdielať na

Najčítanejšie správy