Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Poliaci dlhujú Leteckej záchrannej službe vyše 2,5 mil. Sk
Zdielať na

Poliaci dlhujú Leteckej záchrannej službe vyše 2,5 mil. Sk

Zdroj: Joj.sk/ilustračné

Mnohí z nich sa nemohli preukázať Európskou kartou zdravotného poistenia, ktorá umožňuje preplatenie zdravotníckych výkonov poľskými zdravotnými poisťovňami.

Poliaci dlžia Leteckej záchrannej zdravotnej službe Air Transport Europe Poprad za posledné tri roky za záchranu životov a zdravia v slovenských horách 24 000 eur a 67 000 USD, čo je viac ako 2,5 mil. Sk.

Leteckí záchranári za toto obdobie pomohli viac ako 30 poľským občanom, ktorí sa ocitli v núdzi a dopravili ich do slovenských nemocníc na nevyhnutné ošetrenie. Mnohí z nich sa nemohli preukázať Európskou kartou zdravotného poistenia, ktorá umožňuje preplatenie zdravotníckych výkonov poľskými zdravotnými poisťovňami.

"Vznikol tak dlh, ktorý Air Transport Europe musí vymáhať priamo od poľských občanov prostredníctvom súdov a nevyhnutnej exekúcie," informoval hovorca LZZS ATE Pavol Svetoň.

Väčšina poľských občanov si podľa Svetoňa zamieňa komerčné poistenie v horách za zdravotné. Komerčné poistenie platí len pre záchranné akcie Horskej záchrannej služby priamo v horách alebo na lyžiarskych svahoch a nenahrádza zdravotné poistenie, preukazované Európskou kartou.

Európsku kartu je povinný mať pri sebe každý zahraničný turista cestujúci na Slovensko. Karta umožňuje bezplatnú záchranu posádkou Leteckej záchrannej zdravotnej služby ATE na celom území Slovenska, pokiaľ je pomoc oprávnená a lekármi indikovaná.

Od začiatku tohto roka LZZS ATE pomohla šiestim občanom Poľskej republiky pri záchrane ich životov. Štyria z nich sa nemohli preukázať Európskou kartou zdravotného poistenia.

Dispečing LZZS ATE reaguje na každú výzvu na poskytnutie pomoci osobe, ktorá sa ocitla v núdzi. Neskúma pri tom, či je to domáci občan alebo napríklad poľský turista alebo lyžiar. Až keď je pacient dopravený do zdravotníckeho zariadenia, vznikajú problémy, lebo zahraniční návštevníci nemajú Európsku kartu zdravotného poistenia.

"Poľskí občania by si mali uvedomiť, že sa môžu dostať do veľmi ťažkých finančných situácií. Napríklad len jedna hodina leteckej záchrany ich života ich môže stáť až 3 600 eur," uviedol Svetoň.

Volajúci o pomoc môžu okrem tiesňového čísla 112 využiť aj priamu telefonickú voľbu na dispečing Leteckej záchrannej zdravotnej služby ATE 18155. Každý zahraničný návštevník Slovenskej republiky môže rátať s bezplatnou leteckou záchranou, ale len v tom prípade, ak sa môže preukázať Európskou kartou zdravotného poistenia a požiadavka je indikovaná lekármi ako oprávnená.

Domácim volajúcim je pomoc poskytovaná na základe preukazu zdravotného poistenia. Posádky vrtuľníkov LZZS ATE sú vybavené najmodernejšou leteckou a zdravotníckou technikou urgentnej medicíny. Vrtuľníky sú schopné zasahovať, pokiaľ je letové počasie, nielen vo dne, ale aj v noci v horských dolinách, na odľahlých miestach, na cestách a diaľniciach či v obciach a mestách na celom Slovensku.

Zdielať na

Najčítanejšie správy