Polojasno
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Pripravuje reštrikcie na dopingové látky vo fitnescentrách
Zdielať na

Pripravuje reštrikcie na dopingové látky vo fitnescentrách

Zdroj: Scott Ableman

Ministerstvo školstva chce zvýšiť bezpečnosť na štadiónoch

Ministerstvo školstva plánuje vo fitnescentrách a posilňovniach zamedziť šírenie nebezpečných látok s dopingovým a hormonálnym účinkom. Pripravovaný zákon o obmedzení dostupnosti látok a metód s dopingovým účinkom má obmedziť aj vrcholových športovcov.

"Cieľom je zabezpečenie čistoty športu na vrcholovej úrovni a na úrovni pravidelného športovania mládeže a dospelej populácie," píše rezort v predbežnej informácii k návrhu zákona. Podrobnosti o pripravovanom obmedzení ešte nie sú známe.

Zmena si zrejme vyžiada aj novelu Trestného zákona, prípadne Liečebného poriadku a zriadenie Antidopingovej agentúry. Rezort musí ešte doriešiť spôsob dopingovej kontroly a nakladanie s odobratými biologickými vzorkami. Vláda by sa mala hotovým návrhom zákona zaoberať v novembri.

Štadióny, najmä počas hokejových a futbalových zápasov, by mali byť bezpečnejšie. Rezort pripravuje opatrenia na zvýšenie bezpečnosti a poriadku pri organizovaní športových podujatí. Ministerskí úradníci pracujú na novele zákona o verejných telovýchovných, športových a turistických podujatiach, o ktorej by mala vláda rokovať v júni.

Po novom by sa mali zadefinovať povinnosti organizátorov športových akcií, oprávnenia usporiadateľov, povinnosti účastníkov podujatí a úlohy obcí či miest. Novela počíta s vytvorením informačného systému, prehodnotí aj ustanovenia o správnych deliktoch a priestupkoch proti bezpečnosti v športe.

Zdielať na

Najčítanejšie správy