Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Košičan žije desať rokov na samote
Zdielať na

Košičan žije desať rokov na samote

Zdroj: Jo N/ilustračné

Vyše desať rokov žije v osamelej horárni, kde pripravil desiatky psov na preteky psích záprahov.

Odísť z mesta a žiť uprostred prírody je pre niekoho len snom, Košičan Marek Harvan si ho však splnil. Vyše desať rokov žije v osamelej horárni, kde pripravil desiatky psov na preteky psích záprahov.

Hoci žije aj so svojou rodinou na samote, sám tvrdí, že práve prostredníctvom psov spoznal tých najlepších ľudí. "Psy a preteky po celej Európe mi dali ľudí, ktorí sa stali mojimi priateľmi," povedal ČTK 32-ročný Harvan.

Vo svojom dome choval naraz aj vyše 20 sibírskych psov, ktorí si denne vyžadovali dostatok pohybu. Aj pre možnosť tréningu odišiel Harvan z rodičovského panelákového bytu. Na svorku nikdy nie úplne udomácnených sibírskych psov si totiž nezvykli ani susedia. Horáreň kúpil vyštudovaný vychovávateľ v lesoch 25 kilometrov od Košíc. Aj z opusteného miesta však dodnes organizuje medzinárodné preteky a podniká.

V horách a v lesoch je navyše podľa Harvana aj viac snehu, ktorý je na tréning nevyhnutný. "Zimu a sneh mám rád, aj to mám asi spoločné so psami," uviedol Harvan. Niekedy však snehu bolo aj priveľa. Boli dni, keď sa z domu nedalo pohnúť a psy si v metrových závejoch vyrábali tunely.

Bývanie v opustenej horárni už dnes podľa Harvana nemusí znamenať stratu pohodlia či opustenie výhod civilizácie. Elektrinu pre domácnosť napríklad vyrábajú slnečné kolektory, v zrube nechýba televízia či internet.

V dome žije Harvan so svojou priateľkou a deväťmesačným synom, problémom ostalo zásobovanie vodou. "Vodu si musíme nosiť, chceme však pri dome urobiť vlastný vrt," povedal Harvan.

Dlhovlasý mašér Harvan doteraz absolvoval 100 pretekov psích záprahov v celej Európe. Psím záprahom sa venuje už 15 rokov a dodnes tieto preteky na Slovensku organizuje. Po každom preteku sa aj s rodinou a svorkou psov vracajú na ich samotu uprostred hôr.

Zdielať na

Najčítanejšie správy