Oblačno
25°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
V baniach pracujú s podlomeným zdravím
Zdielať na

V baniach pracujú s podlomeným zdravím

Viac ako dvesto chlapov pracuje pod zemou v Hornonitrianskych baniach napriek tomu, že podľa lekárov majú chorobu z povolania. <b>VIDEO: rozhovor s jedným baníkom</b>

Viac ako dvesto chlapov pracuje pod zemou v Hornonitrianskych baniach napriek tomu, že podľa lekárov majú chorobu z povolania.

Mali byť preto preradení alebo prepustení, no oni aj po náleze stále robia. Tí, ktorí by mohli situáciu vyriešiť však majú čas.

V Hornonitrianskych baniach fárajú chlapi, ktorí tam už dávno nemajú čo robiť.
Baníci chodia každý rok na povinné zdravotné prehliadky. Viac než dvom stovkám z nich zistili, že ich zdravie je natoľko podlomené, že v bani robiť nemôžu. Napriek tomu nemajú inú možnosť.

Papier od lekára totiž baniam nestačí. Jeho vyjadrenie posielajú na regionálny úrad verejného zdravotníctva a ten komisii pracovného lekárstva. Veci by sa mali riešiť urgentne. Opak je ale pravdou.

Baníci však takéto potvrdenie nemajú, pretože ich spisy podľa nich úrady zámerne blokujú. Baňa ale tvrdí, že čakajú len na regionálny úrad verejného zdravotníctva.  Z neho nám odkázali, že celú vec riešia, no baníkov je veľa a tak nestíhajú.

Baníkom dochádza trpezlivosť, pretože už viac než rok sa nemôžu dovolať pravdy. Oslovili odborárov, inšpektorát práce, banský úrad, ale nikto ich nepočúva.

Baniam takáto situácia podľa jej zamestnancov vyhovuje. Ak by totiž museli preradiť na povrch viac než 200 ľudí, z podzemia by odišli najskúsenejší baníci, čo by ohrozilo ťažbu.

Baníci chcú na Hornonitrianske bane podať trestné oznámenie. Podľa ich slov hazardujú z ich životmi.

Zdielať na

Najčítanejšie správy