Polojasno
21°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Pozor na nebezpečné kozmetické výrobky
Zdielať na

Pozor na nebezpečné kozmetické výrobky

Zdroj: úvz.sk

Na dva nebezpečné výrobky - očný krém a lak na nechty - upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

Na dva nebezpečné výrobky - očný krém a lak na nechty - upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR).

Do systému RAPEX (rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) ich nahlásili kontrolné orgány vo Francúzsku a Slovinsku. Ide výrobky PEPTILYS Contour des yeux (očný krém), značka URIAGE, výrobcu Laboratoire BMC 34 rue des Eaux 35500 VITRE, Francúzsko, šarža: 70301A a laky na nechty Nail Stripe SO´EASY Glitter Silber, Nail Stripe SO´EASY Glitter Gold, značka Nail Stripe SO´EASY, USA, šarža: Nail Stripe SO´EASY Glitter Silber NP ST 23, Nail Stripe SO´EASY Glitter Gold NP ST 22.

Očný krém obsahuje 3,6107 baktérií/gram Rhizobium radiobacter. Ide o patogén, ktorý je popisovaný ako pôvodca katetrovej infekcie (bakteriémie), peritonitídy a infekcie močového traktu u pacientov s narušenou imunitou.

V lakoch na nechty bol zistený dibutylftalát, ktorý môže poškodiť ešte nenarodené dieťa, má negatívny vplyv na vývin mužských a ženských reprodukčných orgánov.

Podľa hlavného hygienika SR Ivana Rovného je možné, že uvedené výrobky sa vyskytujú aj na trhu Slovenskej republiky. Spotrebiteľom odporúča, aby ich nekupovali a v prípade, že tak urobili, aby ich ďalej nepoužívali.

Zdielať na

Najčítanejšie správy