Polojasno
20°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Baška nahradil na čele ministerstva obrany Kašického
Zdielať na

Baška nahradil na čele ministerstva obrany Kašického

Prezident Ivan Gašparovič dnes podľa očakávania prijal demisiu ministra obrany Františka Kašického a vymenoval namiesto neho do čela úradu Jaroslava Bašku. <b>VIDEO: rozhovory s Jaroslavom Baškom a Františkom Kašickým</b>

Prezident Ivan Gašparovič dnes podľa očakávania prijal demisiu ministra obrany Františka Kašického a vymenoval namiesto neho do čela úradu Jaroslava Bašku. Kašický odstúpil pre aféru s predraženými tendrami na ministerstve. Baška bol dodnes štátnym tajomníkom ministerstva obrany. Obidvoch nominoval do vlády Smer-sociálna demokracia premiéra Roberta Fica.

"Byť ministrom obrany je pre mňa veľkou výzvou," povedal po vymenovaní tridsaťdvaročný Baška, ktorý bude vo vláde najmladším ministrom. Pripomenul, že jeho úrad by mal v tomto roku dokončiť reformu vojenského vysokého školstva a pokračovať v modernizácii armády. Nový minister tiež potvrdil, že chce do budúcna zamedziť prešľapom vo verejnom obstarávaní, ktoré stáli kreslo jeho predchodcu.

"Mrzí ma, že rezort utŕžil hanbu," poznamenal Kašický v Prezidentskom paláci. Pripomenul, že dnes nechal tri sporné súťaže na upratovanie a údržbu kasární zrušiť. "Rezort je tým, čím som žil," zdôraznil svoj vzťah k armáde a dodal, že jej chce ďalej pomáhať. Podľa informácií denníka Pravda by sa mal Kašický stať novým veľvyslancom krajiny pri centrále NATO.

Kašický podal demisiu po tom, čo tlač upozornila na podozrivo drahé súťaže ministerstva. Za odpratovanie snehu, údržbu vojenských objektu a upratovanie mali firmy dostať miliardy korún. Kašický najprv minulý týždeň odvolal zodpovedného ministerského úradníka, po rozhovore s Ficom však nakoniec ohlásil demisiu.

Vláda ani vedenie Smeru až do samotného vymenovania Bašku nechceli jeho nomináciu oficiálne potvrdiť. Dnes ráno však Bašku vláda odvolala z funkcie štátneho tajomníka.

Od nástupu v júli 2006 sa vo Ficovej vláde vymenili už dvaja ministri. Vlani v novembri nahradila Zdenka Kramplová na čele ministerstva pôdohospodárstva Miroslava Jureňu, ktorý musel odísť pre kontroverzné prevody pôdy v Slovenskom pozemkovom fonde.

Baška vyštudoval Elektrotechnickú fakultu Žilinskej univerzity. V rokoch 1998 až 2002 pracoval v gumárňach Matador Púchov. Pred nástupom na ministerstvo bol poslancom parlamentu za Smer a starostom obce Dohňany neďaleko Púchova.

Zdielať na

Najčítanejšie správy