Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pozor na pľúcne chlamýdie, sú nenápadné, ale zákerné
Zdielať na

Pozor na pľúcne chlamýdie, sú nenápadné, ale zákerné

BRATISLAVA / Príznaky ako malátnosť, neprestávajúci kašeľ, vyčerpanosť či bolesť kĺbov nemusia byť len príznakmi chrípky. Pretrvávajúce ťažkosti môžu znamenať prítomnosť zákernej baktérie známej ako pľúcna chlamýdia. Najčastejšie ňou trpia ľudia, ktorí majú problémy s imunitou, alebo tí, ktorí prekonali chorobu.

Ak sa spomínaných príznakov neviete zbaviť, mali by ste vyhľadať svojho lekára. "Ten sa bude pýtať na to, s akými ľuďmi ste boli, či mali zápal pľúc. Následne zoberie pacientovi krv a podľa výsledkov z laboratória vie ako postupovať," ozrejmuje všeobecný lekár Peter Lipták.

Podľa primárky klinickej mikrobiológie vo Vyšných Hágoch pacientov trpiacich pľúcnymi chlamýdiami od nového roka pribudlo.

"Chlamýdiových infekcií je mimoriadne veľa. Za január máme zaevidovaných 25 takýchto infekcií. Regionálny úrad verejného zdravotníctva hlásil za 4 kalendárne týždne nárast infekcií o 18,7 percenta," uviedla Monika Poľanová z Národného ústavy tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie.

Šíri sa bozkom

Nejde pritom o žiadne nové ochorenie. "Nepatrí medzi povinne hlásené. Skryje sa vlastne medzi všetkými respiračnými infekciami," dodala Poľanová.

Ochorenie sa pritom šíri veľmi jednoducho. Stačí kýchnutie či bozk. Najrýchlejšie sa pľúcne chlamýdie pritom šíria medzi ľudmi, ktorí pracujú v takzvaných open-space kanceláriách s klimatizáciou.

Liečba trvá približne dvadsať dní. Nutné sú antibiotiká. Ak ale ochorenie nezachytíte včas, liečba trvá dlhšie. "Môže spôsobiť i komplikácie ako kĺbové ochorenia či artritídu," dopĺňa Poľanová.

Pľúcne chlamýdie sa šíria bežným kýchnutím či bozkom:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy