Oblačno
19°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Ďalšia miliónová zákazka pre advokáta Bžána. Kontrole ÚVO sa to nepozdáva
Zdielať na

Ďalšia miliónová zákazka pre advokáta Bžána. Kontrole ÚVO sa to nepozdáva

MICHALOVCE / Známy advokát Radomír Bžán sa dostal k ďalšej lukratívnej zákazke za státisíce eur. Tentokrát si ho najalo Mesto Michalovce, ktoré má súdny spor so súkromnou firmou o viac ako 8 a pol milióna eur. Primátor aj advokát sú od detstva kamaráti, no vraj to pri výbere víťaza nemalo žiadny vplyv. Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) hovorí po kontrole o pochybení.

Mesto si na obhajobu v spore o parkovací dom najalo prominentnú advokátsku kanceláriu. Jej výber ale podľa výsledkov kontroly nebol v medziach zákona. "Kontrolovaný rozdelil predmet zákazky, čím znížil jej skutočnú hodnotu," informuje Jana Zvončeková, hovorkyňa ÚVO. 

"Týmto pochybením bola ovplyvnená verejná súťaž a bol porušený zákon," vraví Milan Kaplan, ktorý podal podnet na preverenie zákazky úradom. 

Ovplyvnený výber

Mesto Michalovce namiesto veľkého verejného obstarávania a jednej zmluvy, realizovalo iba prieskum trhu a doposiaľ uzavrelo až 4 čiastkové zákazky. "Podľa ich názoru to mohlo mať vplyv, že sme mali urobiť jedno výberové konanie," hovorí primátor Viliam Zahorčák. "Porušenia zákona o verejnom obstarávaní mohli mať zásadný vplyv na výsledok predmetného verejného obstarávania," potvrdil primátorove slová úrad. 

Účet medzitým rastie

Účet za právne služby postupne rastie. Doteraz Mesto Michalovce zaplatilo za obhajobu takmer pol milióna eur. Spor nie je definitívne ukončený. "Odmena za poskytnutie právnych služieb našou advokátskou kanceláriou bola primeraná," vyjadrila sa v stanovisku advokátska kancelária Radomíra Bžána.

"Je možné žiadať až 10 percent, možno aj viac, zo žalovanej sumy," vysvetľuje primátor mesta. "Kontrolovaný by v prípade správne nastavených kritérií mohol získať nie len lacnejšiu, ale teoreticky aj jeho potrebám viac vyhovujúcu ponuku," myslí si ÚVO. 

Podpis bez schválenia 

Zmluvy podpísal primátor bez schválenia poslaneckým zborom. Mestu hrozí za porušenie zákona pokuta 5 percent z celkovej ceny služieb."Úrad okrem posúdenia možnosti uloženia pokuty podľa zistených porušení zákona zváži aj podanie žaloby na prípadnú neplatnosť uzavretých zmlúv," dodáva Zvončeková. 

"Pokiaľ budú nasledovať ešte ďalšie kroky, úmerne tomu budeme reagovať," uvádza Zahorčák. Prípadu, sa na základe trestného oznámenia venuje aj polícia. Vyšetrovateľ doteraz čakal na závery kontroly ÚVO. "Polícia začala trestné stíhanie, pre trestný čin porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Doposiaľ nebolo vznesené obvinenie, voči žiadnej konkrétnej osobe," informovala policajná hovorkyňa Jana Mésarová.

Pozrite si archívnu reportáž o spore advokátskej kancelárie Radomíra Bžána a štátu v prípade sporu o Gabčíkovo: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy