Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Varholíková je na slobode. Pred bránou väznice na ňu čakala aj mladšia dcéra
Zdielať na

Varholíková je na slobode. Pred bránou väznice na ňu čakala aj mladšia dcéra

BUDAPEŠŤ / Dedička milionárskeho impéria Eva Varholíková Rezešová sa dostala na slobodu. Z väznice ju pustili v utorok pred desiatou hodinou. Vo väzení v Maďarsku skončila po nehode, pri ktorej opitá zavinila smrť štyroch ľudí. Súd ju však po odpykaní si dvoch tretín trestu podmienečne prepustil. Novinári na jej prepustenie čakali od neskorých nočných hodín priamo pred väzením.

Evu Varholíkovú Rezešovú prepustili pred desiatou hodinou rannou. Pred budapeštianskou väznicou na ňu čakala matka s jej mladšou dcérou. Spolu s nimi boli pred bránami aj novinári, medzi ktorými čakala na prepustenie Rezešovej už od polnoci aj reportérka TV JOJ Drahu Dobrovicsová. Mama Varholíkovej odmietla na otázky novinárov odpovedať. 

​41-ročná Slovenka bola v pondelok prevezená z väznice so stredným stupňom ostrahy, kde si odpykávala trest za spôsobenie nehody pod vplyvom alkoholu, pri ktorej umreli traja ľudia a štvrtá obeť neprežila prevoz do nemocnice. Posledné hodiny strávila v takzvanej prepúšťacej cele, kam ju previezli z väznice v ktorej si privyrábala ako šička po odsúdení na 9 ročný trest odňatia slobody. "V prepúšťacej cele strávila približne pol dňa. Môže si obliecť svoje šaty, dostáva rovnakú stravu a zaobchádzanie ako ostatní väzni. Neexistuje možnosť, akejsi poslednej večere alebo posledného želania, ale je vo väčšom pohodlí," uviedol Orosz Zoltán, hovorca celoštátneho veliteľstva zariadení pre výkon väzby. 

Dcéra zosnulého oceliarskeho magnáta Alexandra Rezeša bola v roku 2104 odsúdená na 9 ročný trest za mrežami. Pred mesiacom súd vyhovel jej žiadosti na podmienečné prepustenie. O pol ôsmej pred budovu zaparkovalo BMW s košickým evidenčným číslom, z ktorého vystúpili okrem šoféra mama podmienečne prepustenej Evy, ako aj jej maloletá dcéra. "Ak sudca nariadi dohľad probačného úradníka, samozrejme má povinnosť sa u neho pravidelne hlásiť, keď nie je nariadený probačný dohľad, tak musí sudcovi nahlásiť len zmenu trvalého bydliska v priebehu 3 pracovných dní," povedal Orosz Zoltán.

Z dôvodu ochrany osobných údajov hovorca nešpecifikoval, ktorá z dvoch verzií ju čaká. Ako občan Európskej únie zrejme požiadala o užívanie si slobody v domovine. Dvere väznice k jej podmienečnej slobode sa otvorili krátko po pol desiatej, zvítala sa s najbližšími, ignorujúc otázky novinárov nasadli do auta a odišli. "Vystúpila z dverí a od tohto momentu je považovaná za slobodného človeka," dodal hovorca celoštátneho veliteľstva zariadení pre výkon väzby. 

Niekdajšia väzenkyňa bola prepustená podmienečne, navyše ďalšie dva roky jej plynie pôvodne 8 ročný trest zákazu šoférovania.

Kam viedli prvé kroky prepustenej Varholíkovej Rezešovej nie je známe. Auto, ktorým odišla spred väznice v Budapešti prišlo do košického domu jej mamy až po viac ako šiestich hodinách. Na príchod známej košickej rodiny čakali novinári už predpoludním. Záujem bol síce menší ako pred väznicou, ale objavili sa aj novinári z Maďarska. Z auta vystúpila jediná osoba, mama odsúdenej Evy, ktorá si v budapeštianskom väzení odpykala trest za autonehodu. Potom, ako Rezešová staršia vošla do domu, auto, v ktorom okrem vodiča bolo za čiernymi sklami vidieť ďalšie osoby, nacúvalo do garáže. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy