Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Dohoda o prechode hraníc so Slovenskom je pripravená
Zdielať na

Dohoda o prechode hraníc so Slovenskom je pripravená

Zdroj: ČTK/AP/MIKHAILO MARKIV

Dohoda o malom pohraničnom styku medzi Slovenskom a Ukrajinou je hotová, podpísaná by mohla byť tento rok v lete.

Dohoda o malom pohraničnom styku medzi Slovenskom a Ukrajinou je hotová, podpísaná by mohla byť tento rok v lete. Po stretnutí so slovenským prezidentom Ivanom Gašparovičom to dnes novinárom povedal jeho ukrajinský partner Viktor Juščenko. Prezidenti na stretnutí v Užhorode hovorili aj o dodávkach ukrajinskej elektriny na Slovensko.

Zavedenie malého pohraničného styku uľahčí prekročenie hranice obyvateľom 50-kilometrového prihraničného pásma. Cestovanie na Slovensko sa pre Ukrajincov skomplikovalo po vstupe Slovenska do schengenského systému v decembri minulého roku. Ukrajinci sa totiž musia preukázať schengenským vízom.

"Našli sme pochopenie nevyhnutnosti podpísania dohody o malom pohraničnom styku a spoločnom výkone colnej a hraničnej kontroly," povedal Juščenko. Dohoda podľa neho v oboch krajinách ešte musí prejsť administratívnym procesom. Spoločná colná kontrola by mala skrátiť čakanie na hranici.

"Slovensko nechápe Schengen ako bariéru ďalšieho stretávanie našich občanov,"doplnil Gašparovič. Pripomenul, že v prihraničnej oblasti sú časté vzájomné rodinné zväzky z oboch štátov.

Prezidenti rokovali aj o dodávkach elektrickej energie na Slovensko, ktorú bude musieť krajina dovážať hlavne pre odstavenie dvoch blokov jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach. Dohoda by podľa Juščenka mala byť podpísaná v najbližších týždňoch, jej detaily však prezidenti nespresnili.

Zdielať na

Najčítanejšie správy