Polojasno
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Začína sa rekonštrukcia SNG, na výstavy bude opäť vstup voľný
Zdielať na

Začína sa rekonštrukcia SNG, na výstavy bude opäť vstup voľný

BRATISLAVA / V roku 2016 sa začne nielen dlho očakávaná rekonštrukcia Slovenskej národnej galérie, ale zároveň galéria otvorí svoje výstavy v Bratislave a Pezinku pre všetkých bezplatne.

Milovníkom výtvarného umenia prinesie v Esterházyho paláci na Námestí Ľudovíta Štúra v hlavnom meste päticu výstav. Ako informovala manažérka pre publicitu SNG Ladislava Gnacková, prvú tohtoročnú výstavu Nizozemská maľba otvoria 19. februára.

SNG prichádza s titulom Nizozemská maľba po desiatich rokoch a na výstave ponúkne najmä žánrové výjavy a krajinky doplnené o biblické výjavy. Expozíciu z bohatej zbierky starého európskeho umenia SNG si záujemcovia budú môcť pozrieť do 22. mája.

Okrem toho národná galéria avizuje retrospektívnu výstavu šperku Antona Cepku, expozíciu venovanú francúzskemu fotografovi Francoisovi Kollarovi, samostatnú prehliadku tvorby nedávno zosnulého Stana Filka a na kontroverzné obdobie našich dejín, tzv. slovenský štát upozorní v závere roka výstavou Sen x Skutočnosť. Umenie & Propaganda 1939 – 1945.

Rekonštrukcia sa začína

Slovenská národná galéria sa začiatku rekonštrukcie svojho bratislavského sídla dočkala po takmer 15 rokoch čakania. Generálna riaditeľka SNG Alexandra Kusá 28. decembra 2015 podpísala zmluvu s dodávateľom stavebných prác a 18. januára SNG odovzdala stavenisko. Projekt rekonštrukcie je vyčíslený na 48 718 937 eur s DPH. S

Súčasná generálna riaditeľka SNG Alexandra Kusá avizuje, že rekonštrukcia a modernizácia prinesie po 36 mesiacoch verejnosti moderný a kultivovaný verejný priestor s 5 385 metrov štvorcových čistej výstavnej plochy. "Rekonštrukciu areálu SNG nevnímame iba ako opravu chátrajúcich budov, ale ako komplexný reštart a jedinečnú možnosť ukázať, čo to znamená byť modernou galerijnou a kultúrnou inštitúciou v digitálnom veku. Chceli by sme, aby k nám po rekonštrukcii nechodili návštevníci iba za výtvarným umením, chceme byť aj dobrým mestským rezidentom, teda verejnosti sprístupniť celý areál vrátane populárneho Letného pavilónu a možností, ktoré ponúkal, o to viac, že nám jeho rozsiahlosť umožňuje pracovať tak, aby sme okolie nerušili,“ uviedla Alexandra Kusá.

Nová architektúra národnej galérie je výsledkom medzinárodnej súťaže v roku 2005. Víťazný projekt je dielom architektonickej dvojice Martin Kusý a Pavol Paňák.

Bezplatný vstup má SNG na všetky výstavy v Bratislave a v Pezinku od roku 2014 vďaka spolupráci s J&T Bankou. Galérii to prinieslo viac návštevníkov a v roku 2015 jej výstavy videlo 82 398 ľudí. Výpadky zo vstupného nahradili nové platené programy a činnosť kníhkupectva Ex Libris v SNG.

Národná galéria zároveň ponúkala aj vlani možnosť spoznávať jej zbierky na internete, a to na Webe umenia, http://webumenia.sk. Pokiaľ starú verziu webu navštívilo 27 794 používateľov (173 používateľov denne), nová, spustená začiatkom júna 2015, si získala 61 500 používateľov (302 používateľov denne).

Digitálna galéria

V novembri 2015 sa v SNG skončil národný projekt Digitálna galéria. Za necelé štyri roky jeho trvania, od júna 2011 do novembra 2015, sa podarilo zdigitalizovať 101 394 zbierkových predmetov z 18 slovenských galérií, čo je 55 percent z evidovaných zbierok slovenských galerijných zbierok.

Projekt sa síce skončil, no digitalizácia pokračuje, keďže cieľom SNG je postupne zdigitalizovať všetky evidované zbierky. Zdigitalizované diela si každý záujemca môže pozrieť na Webe umenia aj na portáli Slovakiana. Viac o digitalizácii možno zistiť i na výstave SNG "Uchovávanie sveta. Rituál múzea v digitálnom veku“, ktorá potrvá do 28. februára.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy