Skoro jasno
16°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Noc múzeí a galérií ponúkne v Bratislave takmer sto podujatí
Zdielať na

Noc múzeí a galérií ponúkne v Bratislave takmer sto podujatí

Zdroj: wikipedia.sk

Najviac aktivít pripravilo SNM vo svojej hlavnej budove na Vajanského nábreží

Rôzne kultúrne inštitúcie v hlavnom meste už po piaty raz pripravili nielen pre Bratislavčanov jedinečnú možnosť spoznať ich výstavy za jednotné zvýhodnené vstupné. Za symbolickú sumu 1,5 eura (45 Sk) návštevník podporí tú inštitúciu, ktorú si sám vyberie a do ostatných už má vstup zadarmo. Podujatie bude spestrené bohatým sprievodným programom pre všetky vekové kategórie.

Historické múzeum Slovenského národného múzea (SNM) umožní medzi 13. a 16. hodinou mimoriadne nazretie na nádvorie Bratislavského hradu, ktoré je v rámci rekonštrukcie veľkým staveniskom a prebieha tam archeologický výskum. V bašte Luginsland je výstava vzácneho Košického zlatého pokladu a v tomto objekte budú tvorivé dielne pre deti, premietanie fotografií o priebehu rekonštrukcie hradu i koncert Talenty v Bašte.

Najviac aktivít pripravilo SNM vo svojej hlavnej budove na Vajanského nábreží. Okrem expozícií Šangri-la z exotických krajín sú tam výstavy o Charte 77 a upálenom študentovi Janovi Palachovi. Prírodovedné múzeum SNM umožní nahliadnuť do svojich depozitárov, premietne filmy, pripravuje besedy, kurátorské sprievody expozíciami i nočné pozorovanie oblohy astronomickými ďalekohľadmi.

Záujemcovia o stretnutie s generálnym riaditeľom SNM budú mať u neho dvere otvorené od 15. do 17. hodiny. SNM má expozície aj v pavilóne Podhradie (výstava o Štefánikovi a Najstaršie dejiny Slovenska) na Žižkovej ulici. Vedľa neho je Archeologické múzeum, kde bude burza tematickej literatúry, výroba replík pravekej keramiky a deti sa môžu zahrať na archeológov. Vo vedľajšom vchode sídliace Múzeum kultúry Maďarov na Slovensku umožní vyskúšať si ryžovanie zlata. Chorvátske vína ponúkne na ochutnávke Múzeum kultúry Chorvátov na Slovensku, ktoré sídli v Devínskej Novej Vsi.

"Múzeum mesta Bratislavy (MMB) pripravilo v Apponyiho paláci besedu Načo nám je múzeum?, ktorú s humorom i vážne bude moderovať Dado Nagy. Pritom zahrá Albrechtovo kvarteto," uviedol riaditeľ múzea Peter Hyross. V Múzeu Arthura Fleischmanna možno bližšie spoznať príbeh o tomto bratislavskom rodákovi - výtvarníkovi, lekárovi a svetobežníkovi, ktorý sa preslávil vo svete.

Besedy, prezentácie kníh a koncerty budú aj v ďalších expozíciách MMB. Výnimku v kratšej návštevnosti tvoria jeho dve pracoviská – hrad Devín a Antická Gerulata v Rusovciach, kde možno prísť iba do 20. h. Majiteľom obrazov a plastík, ktorí nepoznajú ich autora, ponúka Galéria mesta Bratislavy bezplatné posúdenie umeleckých diel v Mirbachovom paláci.

Deti tam môžu prakticky zisťovať tajomstvá obrazov na výstave diel Josefa Čapka. V rámci sedemhodinového programu záujemcovia o holandskú kultúru spoznajú filmy, literatúru a v besede sa dozvedia všeličo o živote v tejto liberálnej krajine.  

Slovenská národná galéria začína svoj predpoludňajší program divadlom a zábavným podujatím pre anglicky hovoriace deti do päť rokov. Starší návštevníci si môžu vybrať z pestrej ponuky tvorivých dielní, lektorských sprievodov výstavami, besedy, koncerty a filmy.

Nielen priaznivci fotografie si prídu na svoje v Stredoeurópskom dome fotografie, kde je tiež výstava o spisovateľovi Dominikovi Tatarkovi. Bude tu beseda o živote a tvorbe tohto literáta pri príležitosti 20. výročia jeho úmrtia. Účasť na nej prisľúbili Michaela Jurovská, Iva Mojžišová, Albert Marenčin a Juraj Mojžiš.

Fotografujúci nadšenci môžu doniesť svoje zábery na posúdenie odborníkom. Bude aj príležitosť zúčastniť sa na fotografických dielňach pod vedením umeleckých fotografov Rudolfa Lendela a Dana Brogyanyiho na témy Bratislavčanka a Reklamné zátišie. V programe je tiež diskusia s fotografom Andrejom Bánom, ktorý predstaví svoju tvorbu.

Galéria Slovenskej výtvarnej únie so svojim Klubom umelcov pripravila odborný sprievod s výkladom na témy Budova bývalej Umeleckej besedy, dnes budova Slovenskej výtvarnej únie, kultúrna pamiatka SR – história, klubová a spolková činnosť od roku 1920 po súčasnosť.

Okrem Múzea dopravy a ďalších tradičných inštitúcií sa do 5. ročníka Noci múzeí a galérii v Bratislave po prvý raz zapojilo Divadlo Aréna, a to celkom výnimočným spôsobom. Ako jediná inštitúcia začína svoj program o polnoci, kedy začne hrať romantickú komédiu Perfect days.  

"Vstupenka na Noc múzeí a galérii počas soboty slúži aj ako cestovný lístok v MHD," dodala hovorkyňa magistrátu Eva Chudinová.

Zdielať na

Najčítanejšie správy