Oblačno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Osadníci sa búria: Naše deti nebudú chodiť do špeciálnej školy!
Zdielať na

Osadníci sa búria: Naše deti nebudú chodiť do špeciálnej školy!

Pavlovce nad Uhom - V Pavlovciach nad Uhom v okrese Michalovce zrazu školáci začali odchádzať zo Špeciálnej základnej školy, ktorú navštevovali dlhé roky. Môže za to zvláštny autobus. Ten žiakov z osady privezie do inej školy aj späť úplne zadarmo. Ostatní musia chodiť pešo.

Vraj ide o občiansku iniciatívu

Autobus prichádza do osady vždy skoro ráno. Nastúpiť do neho môžu iba deti, ktoré navštevujú klasickú základnú školu. Vedenie štandardnej základnej školy popiera, žeby malo vo zvážaní detí do školy prsty. Vraj ide o občiansku iniciatívu. 

"Je to výlučná aktivita rómskych rodičov a súkromných podnikateľov," hovorí riaditeľ Základnej školy v Pavlovciach nad Uhom. "To všetko platím ja, inkasujem naftu, lebo chcem aby sa rómske deti mali lepšie," hovorí podnikateľ Jozef Badi.

Rómov v osade autobus presvedčil, a tak svoje deti začali postupne presúvať do školy, kde je zabezpečená doprava. "Vzal nám 10 žiakov, ktorí potrebujú špeciálne podmienky na vzdelávanie," tvrdí riaditeľka Špeciálnej základnej školy v Pavlovciach nad Uhom. 

Ide o aj o peniaze

Samozrejme tu ide aj o peniaze, keďže dotácia na týchto žiakov je 2 a pol krát vyššia ako štandardne. "Títo žiaci, ak majú vhodné podmienky, dobre vypracované plány, asistenta učiteľa sú schopní prospievať," myslí si riaditeľ Základnej školy v Pavlovciach nad Uhom. 

Žiaci sú umiestňovaní do špeciálnej školy na základe odborného vyšetrenia. Miestny aktivista tieto výsledky spochybňuje. Celý prípad tak postupne naberá na obrátkach.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy