Zatiahnuté, dážď
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Hádky medzi Rómami. Jedni majú vraj viac práv ako iní
Zdielať na

Hádky medzi Rómami. Jedni majú vraj viac práv ako iní

MEDZILABORCE / V jednom byte bývajú pätnásti alebo aj dvadsiati. A sťahujú sa k nim ďalší a ďalší. Rómovia z Medzilaboriec sú nahnevaní, že zatiaľ, čo sa oni tlačia v malých izbách, do ich mesta aj do celého okresu sa sťahujú desiatky ďalších Rómov. Ich počet za posledné roky stúpol až štvornásobne, čo predstavuje rekord na Slovensku.

Počet Rómov v okrese stúpol 4-násobne

Medzilaborčania sa pýtajú: Ako je možné, že v ich okrese, kde je obrovská nezamestnanosť, stúpol počet Rómov až 4-násobne? Prisťahovalci musia teraz nájsť spoločnú reč s domorodcami. Tí ich veľmi v láske nemajú, vraj im mesto vychádza viac v ústrety.

Podľa Správy o postavení a právach príslušníkov národnostných menšín za rok 2012 stúpol počet Rómov v okrese Medzilaborce až štvornásobne.

Podľa primátora mesta za tento nárast môže pravdepodobne fakt, že niektorí Rómovia sa ešte pred pár rokmi hanbili za svoju národnosť. "Ostychy dali trošku bokom a prihlásili sa tam, odkiaľ pochádzajú a preto vzniklo takéto číslo," vraví primátor Medzilaboriec Ivan Solej.

Problémy majú aj v iných okresoch

Tunajším Rómom sa vôbec nepáči, že sa k nim sťahujú ďalší a ďalší. Vraj sami nemajú dosť miesta. Pritom máloktorí z prisťahovalcov je prihlásený na trvalý pobyt. "Ja ako občan, ako primátor, nemám ani možnosť dostať sa do ich bytov," doplnil Solej. Nárast rómskeho etnika sa prejavil aj v okresoch Stará Ľubovňa a Sabinov. Tu sa ich  počet zvýšil dvojnásobne.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA/ilustračná snímka

Súvisiace články

Najčítanejšie správy