Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Koniec predsudkom. Aj Rómovia dokážu žiť slušne, pozrite sa!
Zdielať na

Koniec predsudkom. Aj Rómovia dokážu žiť slušne, pozrite sa!

LUČENEC / Dve dediny Ábelová a Abovce. Okrem toho, že sa obe začínajú na písmeno A, majú spoločné ešte niečo. V oboch býva veľa osadníkov a v oboch sa o svoju obec dedinčania mimoriadne starajú. Kriminalita je tam preto nulová.

Mladší poslúchajú starších

"Tí starší pôvodní obyvatelia, tak tí poslúchajú a potom to vysvetlia vnúčikom," vysvetľuje situáciu starosta obce Ábelová Kőrösi. Polovica dediny je rómskeho pôvodu a kriminalita je tu nulová.

Ani Abovce nezaostávajú za Ábelovou. Ulice sú čisté, chodníky sú pozametané, okraje namaľované, kvety vysadené. Nenájdete tu smeti, ani hrdzavé zábradlie. "Poriadok a čistota treba v dedine," hovorí jeden z obyvateľov obce.

Základom je dobrý starosta

"Tí ľudia sa tak viac začlenili do tej spoločnosti, bývajú v dedine, nakúpili si domy," hovorí zástupca starostky Marián Slopovský. Kriminalita zo strany dedinčanov je nulová.

Obyvatelia sa skôr sústredia na prácu v dedine a v záhrade. Aj pán Pako hovorí, že na iné ako svoju záhradku, čas veľmi ani nemá. Zasadil všetko, čo rodine treba. Na túto morálku si ľudia v dedine zvykli. Podľa zástupcu starostky, dá sa to docieliť aj v iných obciach, dlhými rokmi. Základom je vraj dobrý starosta.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

tv joj

Súvisiace články

Najčítanejšie správy