Skoro jasno
18°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Deti z Bačkova nechodia do školy, vraj sa im vyhrážajú
Zdielať na

Deti z Bačkova nechodia do školy, vraj sa im vyhrážajú

BAČKOV / S obrovským problémom školopovinných detí, ktoré do školy často nechodia, bojujú v obci Bačkov (okr. Trebišov). Absencie detí na vyučovaní sú priam astronomické.

Úrady o každom, kto má viac ako 15 neospravedlnených hodín vedia a na rodičov čakajú rôzne finančné postihy. Túto situáciu však nie je jednoduché riešiť. "Šesť rodín a osem detí a najviac zameškaných hodín bolo 403 hodín," uviedol Jozef Nemčík, zastupujúci starosta z Bačkova. 

Dievčatám sa majú vyhrážať

Všetky deti, ktoré vymeškali hodiny v škole pochádzajú z miestnej osady. Rodičia tvrdia, že nejde o ich svojvoľné rozhodnutie, ale majú na to objektívne dôvody. "Dievčatám sa vyhrážajú, ...že ich znásilnia. Toto majú riešiť," myslí si jeden z rodičov.

Vedenie školy sa týmito argumentami zaoberalo, no žiadne z podozrení sa nepotvrdilo. Žiaci z ostatných dedín sa navyše na nič nesťažujú. "Posielali sme upozornenia pre rodičov na nedbalú dochádzku. Pozývali sme rodičov do školy, dávali sme upozornenia na obec. Žiaľ do dnešnej doby sa nič neriešilo," uviedla Katarína Babatinová, zástupkyňa riaditeľa ZŠ Sečovce. 

Žiak nebol v škole tri mesiace

Tu už vraj ide naozaj o silnú kávu. Jeden zo žiakov si totiž len za tento školský rok do lavice celkovo nesadol už viac ako 3 mesiace. Domácnosť to okamžite pocíti na svojom rozpočte. "Osobitný príjemca, akože ym dostaneme tie rodinné prídavky, tak ich nedostanú na ruku," tvrdí Jozef Nemčík. "Ak daná rodina je poberateľom dávky v hmotnej núdzi, táto dávka sa znižuje o 17,20 €," uviedol hovorca ÚPSVaR Trebišov Martin Kundek. 

Všetci rodičia majú navyše za záškoláctvo opletačky so zákonom. Ani táto hrozba však automaticky deti do školy vrátiť nemusí. "Je to prava, majú chodiť pravidelne do školy, lenže dáky problém v tej škole je, lebo deti sa boja," tvrdí matka školákov. "Po vznesení obvinenia šiestim rodičom v prípade dokázania viny bude hroziť až dvojročné väzenie a ďalším šiestim trest odňatia slobody na 6 mesiacov až 5 rokov," uviedol košický poliajný hovorca Alexander Szabó.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy