Skoro jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Záškoláci, traste sa! Tričká s čipmi vás ľahko odhalia...
Zdielať na

Záškoláci, traste sa! Tričká s čipmi vás ľahko odhalia...

Do boja proti záškolákom nasadili školy ťažký kaliber. Do uniforiem žiakom umiestnili čipy monitorujúce ich pohyb. Ak sa žiak zo školy uleje, alebo príde na vyučovanie veľmi neskoro, tak rodičom príde výstražná SMS. Ide síce o pomerne drahú technológiu, no dochádzku detí vylepšila v priebehu niekoľkých dní.

Pokus s mikročipmi urobilo niekoľko brazílskych škôl. Asi 20 tisíckam žiakov z mesta Vitoria sa Conquista do rukávov všili čipy. Keď deti prechádzajú detektormi pri vstupe do školy, systém ich rodičom okamžite pošle správu o príchode dieťaťa na vyučovanie. Ozývajú sa, samozrejme, hlasy za, ale aj tie proti... "Čip sa mi veľmi páči, cítim sa v škole bezpečne," vraví jeden z nich. Druhý kontruje: "Prečo ma takto sledujú, veď nerobím nič zlé?!"

Výsledky už za pár dní

Systém je dokonca nastavený tak, že pokiaľ sa dieťa na hodine neobjaví do 20 minút, rodičia dostávajú ďalšiu správu s upozornením, že ich ratolesť chýba v škole. Za niekoľko dní zrazili čipy asi 10-percentnú absenciu detí takmer na nulu. "Je to veľmi pokročilá technológia a veľmi užitočná pre rodičov. Vedia či ich dieťa naozaj išlo do školy," hovorí jedna z brazílskych mamičiek.

Špás sa 700 tisíc dolárov

20 tisíc mikročipov a monitorovací systém nakúpila miestna vláda za takmer 700 tisíc dolárov. Uniformy s čipmi sa pritom môžu prať a žehliť tak, ako bežné oblečenie. Do budúceho roka plánuje miestna vláda zakúpiť čipy pre všetkých 43 tisíc žiakov 4 až 14 stupňa.

Trieda_lavice_žiaci_píšu

isifa - ilustračné foto

Súvisiace články

Najčítanejšie správy