Jasno
17°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Kontrola z Bruselu riešila našich hasičov
Zdielať na

Kontrola z Bruselu riešila našich hasičov

Eurokomisárka pre medzinárodnú spoluprácu, humanitárnu pomoc a krízové opatrenia Kristaliana Georgieva videla v Bratislave ukážky práce hasičov a zariadenia civilnej ochrany.

Dobrovoľníctvo by sa malo rozvíjať

Dobrovoľníctvo u hasičov a záchranárov by sa malo rozvíjať. Povedala to na piatkovom brífingu eurokomisárka pre medzinárodnú spoluprácu, humanitárnu pomoc a krízové opatrenia Kristaliana Georgieva, ktorá navštívila Slovensko. "Dnes som na Slovensku videla, že na to, aby boli dobrovoľníci užitoční, musia byť najprv zorganizovaní, vycvičení a vybavení,“ povedala.

Komisárka Georgieva vyzdvihla slovenský systém, keď profesionálnych hasičov a záchranárov dopĺňajú dobrovoľníci. "Žiadna členská krajina nie je natoľko bohatá, aby si mohla dovoliť držať v stave hasičov a záchranárov, aby mohli byť nasadení v prípade naozajstného nešťastia,“ uviedla.

Počet profesionálov nie je dostatočný

Rovnako sa vyjadril aj minister vnútra Robert Kaliňák, podľa ktorého počet našich profesionálnych hasičov nie je dostatočný, aby boli schopní reagovať na všetky veľké pohromy a katastrofy. "Preto tu je priestor pre dobrovoľníkov,“ konštatoval. Okrem toho podľa Kaliňáka sú dobrovoľníci prínosom aj v oblasti nákladov.

Eurokomisárke dnes popoludní predviedli na nábreží Dunaja v Bratislave modul núdzového ubytovania a jeho vybavenia pre 15 osôb, mobilné kontrolné chemické laboratóriá civilnej ochrany a tiež ukážku hasičskej techniky.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy