Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Chcete mať dôkaz? Nahrajte si policajta na mobil!
Zdielať na
Krimi

Chcete mať dôkaz? Nahrajte si policajta na mobil!

V dnešnej Packárni aj o čase obednej prestávky policajtov.

Pán Milan pracuje v istej nemenovanej reštaurácii v Trnave. Zaujíma ho, koľko má policajt nárok na obednú prestávku. Pravidelne totiž chodia k nemu do podniku policajti, majú tam rôzne debatné krúžky a tieto ich stretnutia trvajú bežne aj dve hodiny.

Ján Packa: "Pokiaľ má policajt osem hodinovú službu, tak maximálne pol hodinu a pokiaľ 12-hodinovú, tak maximálne 45 minút. Takže nejaké debatné krúžky o dvoch hodinách nie sú v súlade so zákonom."

Pán Marek by chcel by vedieť, či môže auto prejsť "STK-čkou" a emisnou kontrolou, ak má nelegálne namontované LPG.

Ján Packa: "Samozrejme, že nemôže prejsť cez STK a emisnú kontrolu, dokonca by mu mali byť odobraté osvedčenia o technickom preukaze a EČV, pretože nespĺňa podmienky prevádzky."

Poslednú otázku tu máme od pána Petra. Chcel by vedieť, či si môže jednanie policajta nahrávať pokutovaný vodič napr. na mobilný telefón.

Ján Packa: "V zásade môže, pretože policajt prejednáva priestupok. Samozrejme vodič musí na to policajta upozorniť tak, aby to bolo v poriadku. Pokiaľ príde k nejakému porušeniu zákona, tak ten záznam je možné použiť u vodiča na svoju obhajobu, alebo opačne napríklad na to, že policajt konal v súlade so zákonom."

Priblížme si aj platové triedy policajtov. Ozval sa nám totiž policajt a pýta sa, ako je možné, že v Bratislave sa na jednotlivých útvaroch kšeftuje s platovými triedami.

„Po odchode policajta by mala platová trieda zostať na oddelení a nie že ju dostane iný policajt na inom oddelení," píše policajt.

Ján Packa: "Platová trieda sa nedá ľubovoľne posúvať – musí zostať na tom oddelení, na ktorom je zaradená a jej presun možno robiť až po tzv. zmene systemizácie, tzn. že musí ísť návrh vyššieho nadriadeného a potom sa trieda presunie, takže kšeft v žiadnom prípade."

Zdielať na

Najčítanejšie správy