Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Celoeurópska akcia proti nebezpečnej drogovej skupine: Slovenskí elitní policajti zadržali u nás 7 ľudí
Zdielať na

Celoeurópska akcia proti nebezpečnej drogovej skupine: Slovenskí elitní policajti zadržali u nás 7 ľudí

BRATISLAVA / Obrovské množstvo drog, peňazí, ale aj zbraní zaistili počas medzinárodnej operácie Europolu a Eurojustu. Policajti z rôznych krajín rozložili jednu z najnebezpečnejších zločineckých skupín v Európskej únii. Medzi zadržanými sú aj Slováci.

​Do medzinárodnej operácie bolo zapojených jedenásť krajín. Počas akcie bolo v rámci celej Európy zatknutých 44 ľudí. Akcia prebiehala naraz, na viacerých miestach v Európe. Na Slovensku kukláči zadržali sedem ľudí a voči dvom bolo vznesené obvinenie. Rovnaký počet zadržali aj v Litve. V Českej republike odviedli policajti v putách deväť ľudí. Ďalší zadržaní boli z Francúzska, Lotyšska, Poľska, Nórska, Nemecka a Španielska. Akcia prebiehala aj v Amerike, kde zadržali jednu osobu. "Na operácii participovali za Slovensko príslušníci Národnej kriminálnej agentúry. Akcia bola zameraná na rozloženie jednej z najnebezpečnejších zločineckých skupín pôsobiacich v Európskej únii, venujúcej sa najmä drogovej trestnej činnosti," uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR Denisa Bárdyová.

V celej Európe bolo vykonaných celkovo 94 prehliadok, pričom zločinecká sieť pôsobila hlavne v Litve, Lotyšsku, Českej republike, Poľsku, Francúzsku, Nemecku a na Slovensku. "Počas vyšetrovania, ktoré bolo vedené v ôsmich krajinách, boli zadržané veľké množstvá rôznych omamných a psychotropných látok ako je kokaín, hašiš, marihuana a metamfetamín. Zločinecká sieť, napojená na veľké organizácie obchodujúce s drogami mimo Európy, vyvíjala svoje aktivity v súvislosti s obchodovaním s drogami na troch kontinentoch," informovala Bárdyová. Zásielky drog sa našli okrem iného v plavidlách a nákladných vozidlách. Väčšinou boli ukryté v sofistikovaných skrýšach. Okrem drog policajti zaistili veľké množstvo hotovosti, falošných dokladov, zbraní, ale aj luxusné šperky, autá a doplnky. Medzi zaistenými vecami sú aj umelecké predmety. To všetko v hodnote niekoľkých miliónov eur.

Medzinárodná spolupráca koordinovaná Europolom a Eurojustom bola kľúčová pri postavení páchateľov pred súd, keďže sa všetci nachádzali po celom svete. Riaditeľ odboru závažného a organizovaného zločinu Europolu Jari Liukku zhodnotil tohto týždňovú akciu takto: "Zločinci sú dobrí v cezhraničnej spolupráci – operácie, ako je táto, im dnes ukazujú, že orgány činné v trestnom konaní a justičné orgány dokážu rovnako dobre spolupracovať. Úspech tejto operácie ukazuje, aké silné a ďalekosiahle môžu byť naše kroky, keď spojíme sily, aby sme rozbili týchto vysoko rizikových zločincov bez ohľadu na to, kde sa nachádzajú."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy