Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Zneužité tváre TV JOJ: Pozor na podvodné zbierky na facebooku
Zdielať na

Zneužité tváre TV JOJ: Pozor na podvodné zbierky na facebooku

BRATISLAVA / Podvodníci sa snažia zaútočiť ľuďom na city a takouto formou od nich vylákať peniaze. Vznikajú rôzne falošné zbierky, kde sa ich zakladatelia neštítia uviesť, že zbierka je určená napríklad pre deti s onkologickým ochorením. Zneužívajú aj tváre televízie JOJ.

Podvodníci sa na sociálnej sieti vydávali aj za moderátorku Anetu Sedlmair Pariškovú. "Musím povedať, že som bola v poriadnom šoku, keď som sa dozvedela, že prostredníctvom sociálnej siete, ja prostredníctvom nového neexistujúceho časopisu TV JOJ robím zbierku pre chlapca. Ak sa k tejto informácií dostanete, určite nereagujte. Lebo ja prostreedníctvom sociálnej siete žiadnu zbierku nerobím," uviedla moderátorka. 

"Veľmi ma mrzia tieto skutočnosti, ktoré sa dejú. Niektorí podvodníci si myslia, že cez nás vyberú peniaze. Nikdy by som takto nežiadala peniaze," uviedla moderátorka Novín Lucia Barmošová.

"V žiadnom prípade aktuálne u nás neprebehla žiadna ani výzva, ani zbierka., Akákoľvek zbierka s našimi tvárami a ľuďmi z TV JOJ je podvod," hovorí Ľuboš Sarnovský moderátor TV JOJ a projektový manažér Nadácie TV JOJ. 

Zbierka musí byť zaregistrovaná

Každá verejná zbierka musí byť podľa zákona zaregistrovaná na okresnom úrade alebo ministerstve vnútra. V prípade, že máte prístup na internet, stačí si naklikať základné informácie o zbierke a dozviete sa aj obdobie, na ktoré je zbierka povolená. "Druhá vec, ako si ľudia môžu overiť, či tá zbierka je skutočná, či to nie je podvod, je pozrieť si naše facebookove stránky alebo naše web stránky. Ak tam nie je žiadna naša informácia, oficiálna informácia o tejto zbierke, tak je to stopercentný podvod," dodáva Sarnovský. 

"Verejné zbierky sa zapisujú do registra verejných zbierok, ktorý je verejným zoznamom a všetky údaje v ňom zapísané sa zverejňujú na webovom sídle MV. V prípade, že sa vykonáva zbieraním príspevkov do pokladničiek, tak tie musia byť označené názvom právnickej osoby vykonávajúcej zbierku, nápisom Verejná zbierka, registrovým číslom zbierky a názvom správneho orgánu, ktorý zbierku zapísal do registra zbierok," uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra Michaela Paulenová

Nahlásenie na facebooku

Právnická osoba,organizátor zbierky, musí zabezpečiť, aby všetky osoby vykonávajúce zbierku boli označené. Neexistuje výhovorka, že doklady, povolenie alebo označenie si daná osoba zabudla alebo ju má jej nadriadený. Preto zbierka TV JOJ, ktorá sa tieto dni šíri hlavne po facebooku, je podvod.

"Je potrebné zohnať viacero ľudí, ktorí budú upozorňovať facebook, že tento profil alebo zbierka a podľa pravidiel takýto profil musí zrušiť. Pod týmto postom, kde je výzva, stačí kliknúť na ikonu, že tento post je falošný. Uviesť dôvod a facebook ho zruší," hovorí šéfeditor noviny.sk Adam Zavřel. 

Zistiť falošného organizátora charitatívnej zbierky nie je problém. Buď podľa mena majiteľa účtu, ktoré uviedol pri zbierke alebo podľa IP adresy, z ktorej sa prihlasuje na internet. V prípade, ak je zbierka nelegálna, správny orgán môže uložiť pokutu až do 1 000 eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy