Zatiahnuté
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
EXKLUZÍVNE. Policajti odhalili ilegálne kšefty za milióny eur
Zdielať na

EXKLUZÍVNE. Policajti odhalili ilegálne kšefty za milióny eur

BRATISLAVA, BRUSEL / Televízia JOJ získala informácie o komplikovanom policajnom vyšetrovaní, ktoré je zrejme zamerané na skupinu firiem zarábajúcich na fingovanom super biznise s oceľou. Ide údajne o rozsiahly reťazec obchodníkov registrovaných nielen na Slovensku, ale aj v Česku, Maďarsku a Poľsku. Konkrétne osoby zatiaľ obvinené nie sú.

Mega biznis

Na Zemplíne nabehli policajní vyšetrovatelia do firiem a aj rodinných domov. Zaujímali ich počítači a účtovníctvo, teda akákoľvek stopa po biznise. V prostredí zemplínskych podnikateľov sa už niekoľko dní čoraz hlasnejšie hovorí o mega biznise založenom na podozrivom kšefte s betonárskymi produktmi. Ide o konkrétnu firmu, ktorá je podľa informácií televízie JOJ súčasťou rozsiahleho reťazca spoločností, o ktoré sa zaujímajú policajti už dlhší čas.

"V súčastnosti môžeme len potvrdiť, že domová prehliadka súvisela s prípadom v ktorom je začaté trestné stíhanie. Bližšie informácie však nie je možné poskytnúť," uviedol k prípadu hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

Reťazec 30 firiem

Policajní detektívi a Národná jednotka finančnej polície už zadržala účtovné dokumenty, počítače, USB kľúče a faktúry minimálne v jednej firme z okresu Michalovce. Má patriť do neprehľadného reťazca minimálne 30 firiem registrovaných na Slovensku. Podľa informácií televízie JOJ má ísť o medzinárodný biznis súkromných firiem, ktoré medzi sebou prevažne obchodovali s betonárskou oceľou.

V hre sú milióny eur

Hlavné spoločnosti mali ovládať ďalšie firmy v Česku, v Maďarsku a Poľsku. Cez ne si mali od roku 2011 doteraz prísť na milióny eur ktoré zo štátu mali vytiahnuť na nadmerných odpočtoch DPH. Vyšetrovanie dozoruje špeciálna prokuratúra. "Vo veci je začaté trestné stíhanie," poskytla informácie hovorkyňa Špeciálnej prokuratúry GP SR Jana Tökölyová.

Podľa zistení TV JOJ považujú vyšetrovatelia väčšinu obchodných operácií podozrivých firiem za fiktívnu. Zatiaľ niekto z konkrétnych konateľov či iných osôb, obvinení nie je. "Vo veci prebieha vyšetrovanie a preto vám v súčastnosti nemôžeme poskytnúť podrobnejšie informácie," dodala Tökölyová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy