Skoro jasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Štát má šikanovať ocieliareň v Strážskom. Blokuje 4 milióny eur!
Zdielať na

Štát má šikanovať ocieliareň v Strážskom. Blokuje 4 milióny eur!

MICHALOVCE / Oceliarska fabrika v Strážskom (okres Michalovce) tvrdí, že ju štát neprávom šikanuje. Vo fabrike nemajú od minulého roka ukončené štyri daňové kontroly. Správca dane im údajne zadržiava 4 milióny eur, sumu, ktorá pokryje ročné platy všetkých zamestnancov.

500 zamestnancov na zelenej lúke

Oceliarska fabrika v Strážskom bola čiste súkromná investícia. Postavená bola na zelenej lúke a v regióne, kde nezamestnanosť presahuje 20 percent. "Zamestnávame skoro 500 ľudí bez štátnych dotácii," uviedol Alexander Urban, generálny riaditeľ spoločnosti Slovakia Steel Mills.

Fabrika ročne vyprodukuje stovky tisíc ton oceľových produktov. Tie následne smerujú za hranice a teda má spoločnosť nárok na vrátenie dane z pridanej hodnoty. Výsledná suma však nie je malá.

Zadržané 4 milióny eur

Suma za nadmerný odpočet DPH, ktorý mal fabrike vyplatiť správca dane, sa pohybuje vo výške 4 miliónov eur. Peniaze však vyplatené neboli a naopak správca dane začal štyri nové kontroly. Vedeniu spoločnosti sa to nepáči. Peniaze im chýbajú, chcú sa ďalej rozvíjať a chcú, aby firma sa na trhu udržala.

"Konkurenciu potrebujeme eliminovať," uviedol finančný riaditeľ spoločnosti Patrik Ivanišin. "Oceliarne sa nestavajú na 5 minút, na 10 rokov. Táto bude stáť ďalších 50 rokov," doplnil generálny riaditeľ.

Daňové kontroly

Suma 4 milióny eur by zakývala s akoukoľvek fabrikou a oceliarne nie sú výnimkou. Správca dane však trvá na tom, že ide o štandardný postup. O podrobnostiach zaryto mlčí.

"Finančná správa vypláca finančné prostriedky až po ukončení daňovej kontroly. Ako rýchlo však bude daňová kontrola ukončená závisí aj od toho, ako spolupracuje tento subjekt, u ktorého táto daňová kontrola momentálne je," uviedla hovorkyňa Finančnej správy Patrícia Macíková.

Štát robí čistky

Podľa našich zistení sú kontroly vo fabrike iba akýmsi čiastkovým krokom celého reťazca. Kšefty s vratkami za oceľové komodity sú jednoducho v kurze. Nepoctivých podnikateľov sa štát snaží odstrániť. Vedenie spoločnosti však nerozumie tomu, prečo oni, poctiví na to majú doplácať. 

"Ak existuje nejaký reťazec, my nie sme schopní tento reťazec ukontrolovať," skonštatoval finančný riaditeľ. "My ako prvovýrobca a prvý v tom reťazci na to doplácame a trpíme," dodáva generálny riaditeľ. Samotné vedenie fabriky však už nevie, čo má dodať sprácovi dane, aby kontrolu ukončili a peniaze im vyplatili. 

Téme sa venuje reportér Vladimír Jurek. INFORMÁCIE ONLINE TU. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy