Jasno
14°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Daňové odpisy! Takto ušetríme na daniach
Zdielať na

Daňové odpisy! Takto ušetríme na daniach

BRATISLAVA / Chcete vedieť, ako sa dá ušetriť na daniach? Poradíme vám ako si znížiť základ dane a ušetriť možno aj stovky eur. Do konca termínu na podanie daňových priznaní totiž zostáva už iba niekoľko týždňov. Marec by tak nemusel byť pre strašiakom.

1 868 € - musíte podať daňové priznanie

Daňové priznanie musí podať každý daňovník, ktorého príjmy v minulom roku presiahli  bez pár centov sumu 1 868 €. Lenže, načo platiť viac, keď vlastne ani nemusíme? Pri využití všetkých zákonných možností totiž dokážeme ušetriť stovky eur.

Zamestnanci a podnikatelia si môžu znížiť základ dane o takmer 3 736 €. Na uplatnenie si celej výšky stačí, aby nám plynul príjem aspoň jeden mesiac v roku. Ako to ovplyvní našu daň? "Môžem uplatnením nezdaniteľnej časti na daňovníka ušetriť až 700 €," hovorí daňová poradkyňa Alica Orda Oravcová.

Milionárska daň

Na tento odpočet nemáme nárok, ak prenajímame nehnuteľnosť. Plnú výšku si nemôžeme uplatniť ani vtedy, ak náš základ dane prekročí 19 458 . Potom sa nezdaniteľná časť znižuje, čo je takzvaná milionárska daň. Aspoňže s daňovým priznaním nemusíme stáť fronty na úradoch, pretože podať ho vieme aj inak. "Môžete elektronicky, ale aj papierovo na daňovom úrade alebo poštou," dodáva daňová poradkyňa.

Ak to vyzerá, že budeme musieť zaplatiť vysokú daň a po Vianociach akosi stále nie je z čoho, vieme si sčasti pomôcť. Dobrou správou je, že po ročnej prestávke môžeme opäť požiadať o odloženie termínu na podanie daňového priznania. "Najviac o tri mesiace, to je na apríl, máj alebo jún. A to jednoduchým oznámením," dodáva Oravcová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy