Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Kam putujú dane a poplatky? Spišskonovovešťania to vedia!
Zdielať na

Kam putujú dane a poplatky? Spišskonovovešťania to vedia!

BRATISLAVA / Je tu čas platenia daní a miestnych poplatkov. Pustiť naraz z peňaženky desiatky až stovky eur určite nepoteší nikoho. Niektoré obce sa preto snažia ľudí motivovať. Dávajú im úľavy alebo dokonca nižšie dane. A predstavte si, my sme našli mesto, kde zaplatením dane vlastne ušetríte.

Je to v pôsobnosti miest a obcí

Každý rok vyberú mestá a obce od ľudí na daniach a miestnych poplatkoch okolo pol miliardy eur. Ľudia však často nevedia a ani len nevidia, kde toto množstvo peňazí vlastne končí. 

Miestne dane a poplatky sú v pôsobnosti miest a obcí. Je iba na nich, ako s nimi naložia. V Ivanke pri Dunaji napríklad doplácajú dôchodcom na stravovanie. "V našej obci máme veľa občianskych združení. Tak týmto združeniam takisto poskytujeme dotácie na ich činnosť aj finančnú, ale aj priestorové možnosti," hovorí starostka obce v Ivanke pri Dunaji Magdaléna Holcingerová.

Väčšinou však miestne dane spolu s inými príjmami využívajú obce na svoj základný chod ako sú materské a základné školy, osvetlenie, starostlivosť o zeleň alebo oprava ciest.

SNV: Očkovanie majú zadarmo

Na čo presne idú vaše konkrétne peniaze nezistíte asi nikde. Až na výnimku z východu. Psíčkari v Spišskej Novej Vsi majú toho roku výhodu. Keď zaplatia všetky poplatky za psa, očkovanie majú zadarmo. 

Aj takto sa chce vedenie mesta revanšovať majiteľom psov za platenie daní za psa. Tie sa v metropole Spiša pohybujú od 20 do 70 eur. "Poskytneme všetkým riadne registrovaným a platiacim majiteľom psov refundáciu vakcíny proti besnote," vraví prednostka MSÚ SNV Jela Bednárová. V praxi to znamená, že majiteľ psa dá u vybraného veterinára svojho chlpáča zaočkovať zadarmo.

V Spišskej teda vedia na čo sa použije aspoň časť z dane za psa - vo väčšine miest je to menej konkrétne alebo hľadajú iný spôsob ako presvedčiť psíčkarov, aby platili. V bratislavskom Starom meste sa napríklad snažia podporovať psíčkarov nielen smetnými košmi a vreckami na odpad.

"Ak je psík kastrovaný, čipovaný, má výcvik poslušnosti alebo je z útulku platia namiesto sadzby 40 eur iba 20 eur a dôchodcovia neplatia," hovorí hovorkyňa Starého mesta v Bratislave Alexandra Obuchová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy