Zatiahnuté
13°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Poisťovne testujú novú zbraň na všetkých podvodníkov
Zdielať na

Poisťovne testujú novú zbraň na všetkých podvodníkov

BRATISLAVA / Už aj poisťovne na Slovensku vraj testujú novú účinnú zbraň na všetkých podvodníkov. A to bez toho, aby ste o tom tušili. Stačí, keď zavoláte a špeciálny softwér, ktorý rozpoznáva vo vašom hlase druh emócie. A podľa nej určí kedy človek klame.

Emócia sa premieta do hlasu

"Je preukázané, že tá emócia v situácii, keď klame, má dopad v mikroštruktúre hlasu a premieta sa do jeho hlasovej krivky," vysvetľuje Ludvik Bohman, riaditeľ oddelenia poistných podvodov.

Ide o špeciálny softwer, ktorý vyžívajú izraelské tajné služby a teraz sa dostal do komerčnej sféry. V českej republike podrobili  testu hlasové nahrávky  klientov, u ktorých mali podozrenie na podvod a klientov poctivých zmiešali a analyzátor hlasu ich rozdelil.  Na prvýkrát vraj správne.

Ide o pomoc, ktorú súd neakceptuje

"Od konca februára začneme testovať súčasné, či budúce poistné udalosti, či klamú alebo neklamú," tvrdí Bohman. "Na Slovensku sa testuje hlasový analyzátor  už od minulého roka, zatiaľ je v skúšobnej prevádzke na menšej vzorke poistnej udalosti," tvrdí hovorkyňa polície Lucia Muthová. 

Aj keď to možno znie desivo. Analyzátor hlasu ako dôkaz, či priame obvinenie, zatiaľ nikde a nikomu neslúži a súd ho akceptovať nebude. "Je to indikácia pre nás, kam namieriť naše ďalšie šetrenie," dodáva Bohman. 

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy