Skoro jasno
20°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Kto si kupuje Slovensko? Dlhopisy zaujímajú zahraničných investorov
Zdielať na

Kto si kupuje Slovensko? Dlhopisy zaujímajú zahraničných investorov

BRATISLAVA / Rok 2013 aj začiatok roka 2014 bol pre nás úspešný. Aspoň čo sa týka zadlžovania štátu. Slovensko predáva rekordne nízko svoje dlhopisy, takže sa zadlžujeme lepšie ako predtým a ako mnohí iní v Európe.

Najväčšími dlžníkmi štáty

Žijeme v dobe dlhov, hypoték, spotrebných úverov či lízingov. Ale ako to už býva, ryba smrdí od hlavy a najväčšími dlžníkmi sú štáty. "Z európskej 28-ky dokázalo bez deficitu, teda s prebytkom, hospodáriť len Nemecko. Teda z 28 krajín 27 hospodári s dlhom," uviedla analytička Poštovej banky Dana Špavírová.

Aby mohli štáty fungovať a aspoň ako tak splniť to, čo občanom, voličom sľúbili, vydávajú na rôzne časové úseky dlhopisy. Tie si kupujú investori, samozrejme s úrokom. Slováci často netušia, kto si naše cenné papiere kupuje. "Tak to vám neviem povedať presne," hovorí Bratislavčan. "Predáva sa to v podstate hocikomu," tvrdí ďalší opýtaný.

Záujem zahraničných investorov

Dlhopisy končia v zahraničných ale aj domácich rukách. "Predovšetkým bánk, investičných spoločností, podielových fondov či dôchodkových poisťovní," hovorí Špacírová. Stále väčší záujem o naše dlhopisy majú najmä zahraniční investori.

Minulý týždeň sme ich predali v hodnote 1,5 miliard € a skončili v 170-ich krajinách. "Asi 50 percent putovalo do Nemecka a Rakúska, Po 11-ich percentách sú investori z Veľkej Británie, Francúzska a Írska," hovorí minister financií Peter Kažimír.

Opäť si budeme musieť požičať

Nepožičiavame si zatiaľ tak dobre ako Nemci a naše úroky ani nie sú tak nízke. "Ale na druhej strane ani tak vysoké ako u periférnych krajín ako Portugalsko, Grécko či Španielsko," tvrdí Špacírová.

Možno aj preto rastie podiel slovenských dlhopisov v zahraničných rukách. 60 percent nášho dlhu už vlastnia cudzinci. Nachádzame sa v rýchlejšom pruhu Európy, čo je samozrejme dobre. To však neznamená, že v najbližších piatich rokoch nebudeme musieť zaplatiť polovicu nášho dlhu, na ktorý nebudeme mať a budeme si musieť požičať. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy