Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Zbavte sa bezcenných papierov! Takto
Zdielať na

Zbavte sa bezcenných papierov! Takto

V týchto dňoch sa vám zrejme v pošte objaví aj faktúra za vedenie účtu s cennými papiermi. Hoci mnohé akcie sú bezcenné za vedenie účtu musíte platiť. Povinnosti sa zbavíte len vtedy, ak akcie prevediete na Fond národného majetku. Do konca roka je to bezplatne. Slováci však omylom prevádzajú aj hotové bohatstvá.

Posledný termín v minulom roku

Definitívny koniec možnosti previesť bezcenné papiere na Fond národného majetku sa opakuje rovnako, ako ohlasované konce populárnych skupín. Posledný termín bol do konca predošlého roku, koncom roka však poslanci schválili, že sa termín posunie na koniec tohto roku.

Dôvod? Niektorí ľudia totiž dostanú obálku s faktúrou, tento rok po prvýkrát. "Nová databáza, týka sa to asi desiatok tisíc ľudí," hovorí centrálny depozitár cenných papierov Martin Wiederman.

FNM si prilepšil o 3 milióny

360 tisíc ľudí bude musieť zaplatiť poplatok za vedenie účtu, na ktorom má možno akcie s nulovou hodnotou. Poplatok môže byť od od 10 do 165 eur. Či majú vaše cenné papiere nejakú hodnotu, si treba dobre overiť. Na Fond národného majetku totiž ľudia previedli aj akcie, ktoré cenu mali, a to vysokú.

"Je toho minimum, ale stáva sa to," tvrdí Miroslav Michálik zo Spol. Dlhopis a.s. Minimum v eurách znamená, že si FNM takto prilepšil o viac ako 3 milióny, ktoré bývalým majiteľom podľa zákona nemôže vrátiť.

Majú hodnotu?

A tu sú kontakty, kde nájdete všetky informácie, ako prevod bezcenných akcií urobiť. Či majú vaše akcie hodnotu, zistíte v banke, u finančného poradcu alebo obchodníka s cennými papiermi. Zoznam tých, ktoré sú hodnotné, by mal visieť na 185 pobočkách Slovenskej pošty, kde môžete prevod vykonať.

Fond za vás po prevedení zaplatí účet za daný rok, a dva roky spätne. Do minulého roka by ste tak neplatili vôbec nič. Tento rok však budeme musieť zaplatiť za vedenie účtu v  roku 2011. Nezaplatiť nie je dobrý nápad.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy