Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Bubeníkovú odvolali, Dzurinda hovorí o predvolebnej hre
Zdielať na

Bubeníkovú odvolali, Dzurinda hovorí o predvolebnej hre

Šéfka Fondu národného majetku (FNM) Anna Bubeníková prišla o flek. A to všetko pre kauzu Gorila! Za jej odvolanie hlasovali ministri KDH, SaS, Most-Híd. Za bola aj samotná premiérka Iveta Radičová.

Návrh na vládu predložil minister hospodárstva Juraj Miškov (SaS). Dôvodom na odvolanie majú byť podľa neho informácie, ktoré sa objavili na internete krátko pred Vianocami.

KDH sa k názoru SaS o nutnosti jej odchodu z funkcie pridalo v utorok (10.1.) večer po osobnom stretnutí predstaviteľov hnutia s Bubeníkovou. Za svojou nominantkou naopak naďalej stála SDKÚ-DS. Podpredseda strany Ivan Mikloš v utorok vyhlásil, že šéfka FNM má jeho dôveru.

Predsedníctvo Mosta-Híd rovnako v utorok prijalo rozhodnutie, že neodporúča svojim ministrom hlasovať za odvolanie Bubeníkovej z funkcie, ak sa neobjavia nejaké nové informácie. Doteraz totiž orgány činné v trestnom konaní nepotvrdili informácie zo spisu Gorila, ktoré sa jej týkajú.

Dzurinda hovorí o predvolebnej hre

Za odvolanie Bubeníkovej bolo desať členov vlády, podľa Miškova aj premiérka Iveta Radičová. Minister vnútra Daniel Lipšic (KDH) hovorí, že pri tak vážnych podozreniach, ako sú pri Bubeníkovej, nemôže takýto človek zostávať na tak vysokom poste.

Napriek odvolaniu Bubeníkovej oslovení ministri nehovoria o tom, či je spis Gorila pravdivý. Išlo len o vyvodenie politickej zodpovednosti, vláda nemá kompetencie vyšetrovateľa, zhodli sa členovia kabinetu.

Predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda vyhodnotil stredajšie odvolanie Bubeníkovej ako súčasť predvolebnej kampane. V stredu upratovali partneri v SDKÚ-DS, Dzurinda očakáva, že od štvrtka začnú upratovať vo vlastných radoch. Konkrétne spomenul ministra vnútra Daniela Lipšica a jedného z jeho najbližších spolupracovníkov.

Podľa Spišiaka sa veci mohli stať 

Policajný prezident Jaroslav Spišiak si myslí, že politika na Slovensku mohla fungovať tak, ako je to opísané v údajnom spise SIS Gorila. Na titulnej strane svojho dnešného vydania to napísal denník Sme. "Vzhľadom na to, že situáciu dosť dôverne poznám, pretože už od roku 2001 som bol prvým viceprezidentom zboru a dostal som rôzne informácie, tak je možné konštatovať, že mohli sa tie deje udiať, ako sú tam opisované,“ povedal v rozhovore pre Sme Spišiak.

"Ak naozaj v tom čase tajná služba mala tak blízko k priamym informáciám o tom, čo sa tu má udiať, spojila by sa s nami a my by sme to vedeli trestnoprocesne zadokumentovať, žiaden problém Gorila by tu nebol,“ uviedol policajný prezident. Myslí si, že čiastkové výsledky vyšetrovania by mohli byť známe do mesiaca.

O čom vlastne ide?

Spis Gorila zachytáva údajné stretnutia Jaroslava Haščáka z finančnej skupiny Penta so súčasnou šéfkou Fondu národného majetku Annou Bubeníkovou a tiež s bývalým ministrom hospodárstva Jirkom Malchárkom. Hovoriť mali o rozdelení provízií z privatizácií a tendrov.

Gorila pred Úradom vlády

Členovia strany 99% prišli s vlastnou gorilou pred Úrad vlády, aby vyjadrili svoj postoj k celej kauze. "Akcia Gorila dokazuje, že keď rozkradnete miliardy korún alebo polovicu tejto krajiny, ste nedotknuteľní," tvrdí kandidát na poslanca za stranu 99% Pavol Pavlík.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy