Zatiahnuté
17°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Obyčajný Matovič posiela Gorilu do Európy
Zdielať na

Obyčajný Matovič posiela Gorilu do Európy

Kauzu Gorila by mal preskúmať Európsky úrad boja proti podvodom (OLAF). Na túto inštitúciu sa so žiadosťou o nezávislé vyšetrenie obrátilo hnutie Obyčajní ľudia Igora Matoviča. Politici však od údajných odposluchov dávajú ruky preč a hodnovernosť dokumentov nikto nepotvrdil. Zatiaľ.

Matovičovci sa obrátili rovno na generálneho riaditeľa OLAF-u Giovanniho Kesslera, ktorý má právomoc konania začať, kontrolovať a ukončiť. „Máme takmer stopercentnú istotu, že skorumpovanými politikmi nominovaní ľudia do orgánov ako prokuratúra, polícia alebo súdnictvo môžu tieto informácie zamiesť pod koberec alebo ich nekonaním môžu zapadnúť prachom,“ vysvetlil túto aktivitu poslanec za Obyčajných ľudí Jozef Viskupič. 

Je to pravda. Vraj

Časť informácií v materiáloch Gorila je podľa Viskupiča pravdivá. Tomu napovedá absencia právnych krokov na ochranu osobnosti zo strany ľudí, ktorí v spisoch figurujú.

Viskupič dnes tiež vyzval predsedníčku výkonného výboru Fondu národného majetku Annu Bubeníkovú, aby zo svojej funkcie odstúpila. Jej meno sa v spisoch Gorila a Gorila 1 viackrát spomína. Členovia hnutia tiež zvažujú, že sa so žiadosťou o spoluprácu obrátia aj na ďalšie krajiny, ktoré sa v dokumentoch spomínajú, konkrétne na Nemecko, Taliansko a Francúzsko, o pomoc chcú požiadať aj Europol a Interpol.

Čo je vlastne Gorila?

Dokumenty s názvom Gorila a Gorila 1 vypovedajú o údajnom ovplyvňovaní politiky finančnou skupinou Penta. Rozsiahly materiál popisuje dosadzovanie politických nominantov do štátnych podnikov, provízie pri privatizácii a pavučinu vzťahov naprieč politikou, podnikateľskou sférou a bezpečnostnými zložkami.

Pravosť spisov nie je potvrdená, naopak, viacerí aktéri figurujúci v spise autenticitu informácií spochybnili.

Radičová to vedela, tvrdí Sulík

O existencii spisu Gorila vedela aj premiérka Iveta Radičová, píše to časopis .týždeň. Minimálne v lete 2010 s ňou údajne na túto tému telefonicky hovoril predseda SaS Richard Sulík. "Ivety Radičovej som sa vtedy pýtal, či s nomináciou pani Bubeníkovej do Fondu národného majetku nemá problém napriek tomu, že existuje materiál, ktorý pani Bubeníkovú stavia do nepríjemného svetla," povedal.

Úradu vlády uviedol, že nomináciu Bubeníkovej nevetoval ani jeden z predsedov koaličných strán, teda ani Sulík. "Richard Sulík mal možnosť túto nomináciu vetovať a nomináciu tak zastaviť," reagoval. Návrh na menovanie členov výkonného výboru fondu predložil na rokovanie vlády 28. júla 2010 minister hospodárstva a výstavby Juraj Miškov (SaS).

tv joj

Súvisiace články

Najčítanejšie správy