Zatiahnuté
13°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Gorila neklamala. Top policajt dával informácie Pente
Zdielať na

Gorila neklamala. Top policajt dával informácie Pente

Bývalý vysoko postavený policajt ako prvý potvrdil pravdivosť časti spisu Gorila. Materiál pochádzajúci údajne z dielne SIS tak neklame o jeho stykoch s finančnou skupinou Penta. Tej mal Ján Rejda v odpočúvanom byte odovzdávať informácie...

Špičkový policajt vtedy pôsobil ako šéf oddelenia osobitných činností Úradu boja proti korupcii. Chodil do bratislavského bytu na Vazovovej ulici. Práve tam sa stretával so Zoltánom Vargom, prepojeným na Pentu. Píše to dnešné vydanie denníka Sme. VIAC TU.

Tajné styky

Tieto stretnutia opisuje údajný dokument SIS Gorila, podľa ktorého Rejdu tajní podozrievali, že za informácie pre finančnú skupinu dostával zaplatené. „Jasné, že som tam chodil. Nebudem klamať, že som tam nebol,“ povedal podľa Sme Rejda.

S Vargom boli predtým kolegovia v útvare osobitného určenia. Rejda nevyvrátil, že Pentu informoval, ale odmietol, že by to robil pre peniaze. Expolicajt je tak zatiaľ jediným, kto potvrdil pravosť aspoň niektorých informácií.

Peniaze vraj nebral

Rejda priznal stretnutia s Vargom, ktorý bol vraj jeho zdrojom. O odpočúvaní údajne vedel od kontaktu v SIS. Informácie, že mu Penta platila, označil ako nepravdivé, ktoré šírila tajná služba, aby ho skompromitovala.

Oddelenie, na ktorom pracoval, neskôr zaniklo. V roku 2009 sa stal Rejda veliteľom útvaru osobitného určenia, bol aj na misii v Iraku, za čo dostal vyznamenanie za obetavosť. Po výmene vedenia útvaru z neho vlani v septembri odišiel a po mesiaci požiadal o uvoľnenie zo služobného pomeru.

Úrad boja proti korupcii v kauze Gorila prijal trestné oznámenie. To podali poslanci SaS. Ich strana je však podozrievaná, že jej v tom čase minister obrany Ľubomír Galko, zneužíval vojenskú tajnú službu na politické účely. 

Súvisiace články