Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
KDH sulíkovcom nepomôže. Schôdzu o Gorile nepodporí
Zdielať na

KDH sulíkovcom nepomôže. Schôdzu o Gorile nepodporí

KDH nepodporí mimoriadnu schôdzu parlamentu, ktorú žiada SaS. Liberáli na nej chcú hovoriť o korupčnej kauze Gorila. Ján Figeľ si nemyslí, že táto téma patrí do národnej rady. Hnutie zahlasuje za odchod šéfky Fondu národného majetku Anny Bubeníkovej.

KDH pri zvolávaní mimoriadnej schôdze o kauze Gorila liberálom z SaS nepomôže. Hnutie totiž nepozná dôvody, ktoré vedú SaS k zvolaniu schôdze. "Považujeme to viac za tému jednej zo strán, ktorá s tým prichádza teraz, pred voľbami. Chce riešiť na úrovni parlamentu niečo, čo parlament v kompetencii nemá," odôvodnil odmietavé stanovisko šéf KDH Ján Figeľ.

Gorilu nechcú politizovať

Aj napriek tomu, predseda parlamentu Pavol Hrušovský (KDH) zvolal šéfov všetkých výborov, ktoré majú na starosti tajné služby. Hrušovský zároveň upozornil, že problém by sa nemal spolitizovať. Rozhodovať o ňom majú orgány činné v trestnom konaní a  bez zásahov politikov.

KDH zatiaľ veľa nepovedalo ani k návrhu odvolať šéfku Fondu národného majetku (FNM) Annu Bubeníkovú. Viac sa tak máme dozvedieť až po stretnutí s ňou. „Budeme s ňou rokovať ešte pred rokovaním vlády. Celú situáciu vnímame kriticky. Je to etické stretnúť sa s osobou, o ktorej máme rozhodovať,“ povedal Figeľ. A dodal, že za jednu z možností riešenia situácie považuje abdikáciu Bubeníkovej.

Odíde Bubeníková?

Premiérka Iveta Radičová dostala minulý štvrtok od ministra hospodárstva Juraja Miškova (SaS) návrh na odvolanie Bubeníkovej. Vláda o ňom bude rokovať už v stredu. Prezident na to kabinetu už podpísal súhlas. Predsedníctvo Mosta-Híd zverejnilo, že neodporúča svojim ministrom hlasovať za odvolanie. Naopak, ministri z KDH budú hlasovať za Bubeníkovej odchod.

Korupcia na najvyšších miestach

V dokumentoch s názvom Gorila a Gorila 1 sa píše o údajnom ovplyvňovaní politiky finančnou skupinou Penta. Rozsiahly materiál popisuje dosadzovanie politických nominantov do štátnych podnikov, provízie pri privatizácii a pavučinu vzťahov naprieč politikou, podnikateľskou sférou a bezpečnostnými zložkami.

Minister vnútra Daniel Lipšic v pondelok zriadil špecializovaný tím, ktorý sa bude zaoberať vyšetrovaním údajného spisu z dieľne SIS. Predmetom vyšetrovania budú všetci, ktorí sa v Gorile spomínajú. Podľa Lipšica sa tomu nevyhnú ani členovia KDH, ktorí sú uvedení v spise. Ide o Stanislava Janotu a Milana Krajniaka, ktorí za Dzurindu pôsobili v FNM. 

sita

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy