Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Prečo platíme také drahé hypotéky? Tu je odpoveď
Zdielať na

Prečo platíme také drahé hypotéky? Tu je odpoveď

BRATISLAVA / Úvery na bývanie zažívajú na Slovensku nevídaný rozmach. V uplynulých mesiacoch stúpol záujem o hypotéky v porovnaní s predchádzajúcim rokom o 30 percent. Ešte stále by ale hypotéky mohli byť lacnejšie.

Záujem o hypotéky je stále veľký

Nízke úrokové sadzby na hypotéku sú relatívny pojem. Niekoho potešia štyri percentá a iný nebude spokojný ani s jedným. Napriek tomu, že v ostatných rokoch sa nám podarilo znížiť rozdiely v porovnaní s vyspelými krajinami, ak ide o výšku úrokov, stále sme na chvoste eurozóny. Dôvod?

"Jedným z najdôležitejších je vysoký dopyt a veľký záujem ľudí o hypotéky," vraví z portálu financnahitparada.sk Maroš Ovčiarik. "Banky platia za kapitál, ktorý si požičiavajú, viac ako väčšina krajín eurozóny," tvrdí analytička Slovenskej sporiteľne Mária Valachyová. 

"Vedia, aká je delikvencia a čím je vyššia, tým si to zakomponujú do úrokovej sadzby," hovorí finančný konzultant Tomáš Kročian. Riziková prirážka v našich bankách zároveň zohľadňuje aj vysokú mieru nezamestnanosti a fakt, že väčšina ľudí si úvery berie s viacročnou fixáciou. Nižšie úroky v zahraničí, okrem toho, súvisia aj s vyššími priemerným príjmom obyvateľov. "Ten rizikový profil je istejší, čiže klient by mal platiť nižšiu sadzbu," dodáva Valachyová. 

Neuspokojte sa s výškou úroku

Aj keď najvýhodnejšie ponuky u nás sa pohybujú okolo troch percent, priestor na zníženie úrokov ešte stále existuje. "Reálne by to mohlo byť okolo 2%, čiže jedno percento je to navyše," tvrdí finančný konzultant.

Hypotéky si Slováci najčastejšie berú na viac ako 20 rokov a priemerne si požičajú okolo 50 tisíc eur. Odborník však radí neuspokojiť sa s výškou úroku ani počas splácania. "Klient, ktorý v banke nič nerieši, pre banku znamená, že je spokojný a tým mu sadzbu ponechá alebo ju zvýši," dodáva konzultant.

Súvisiace články