Polojasno
20°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Vláda mení pravidlá pre pôžičky, tu sú dôležité zmeny!
Zdielať na

Vláda mení pravidlá pre pôžičky, tu sú dôležité zmeny!

BRATISLAVA / Zobudili ste sa už niekedy po opici? Podobné pocity v týchto dňoch prežívajú viacerí klienti finančných inštitúcií, ktorí sa pred Vianocami rozhodli požičať si. Už prvé týždne v roku mnohým ukázali, že splácať záväzky bude zložitejšie ako si predstavovali. Nie je vylúčené, že o niektorých sa čoskoro začnú zaujímať exekútori.

Novoročné vytriezvenie

Pre mnohých Slovákov prišlo po vianočnom ošiali novoročné vytriezvenie. Prvé splátky úverov so sebou priniesli prvé problémy. Nie každý si totiž dokáže spočítať, na čo v skutočnosti má a tak po týždňoch hojnosti môže prísť bolenie brucha.

Paradoxné je, že vysoká delikvencia je najmä pri nižších sumách. "Klienti môžu zabudnúť na tento záväzok tým, že je menší a tým aj pravidelná splátka môže skĺznuť z mysle," hovorí finančný analytik Ján Porázik.

Pozor na spotrebné úvery

Horšie je, ak máme hneď niekoľko pôžičiek a zoberieme si ďalšiu na pokrytie tých zvyšných. Jedným zo spôsobov ako vyjsť z tohto začarovaného kruhu je napríklad bezúčelová hypotéka. "Kde sa banka nepýta na účel použitia a viem tým skonsolidovať úvery, ktoré majú horšie podmienky. Napríklad spotrebné, kde sú vysoké úroky," hovorí finančný konzultant Tomáš Kročian.

"Úvery založené nehnuteľnosťou sú k dispozícii od sumy 2 tisíc eur. Či ísť do takéhoto úveru si musí každý zvážiť sám," hovorí Porázik. Ideálny spôsob, ako sa zbaviť spotrebného úveru, je splatiť ho predčasne. Prípadne si počkať na akciové ponuky etablovaných inštitúcií, ktoré spravidla prichádzajú na jar a na jeseň. "Cez tie kampane sa dá naozaj ušetriť najmä na poplatku za spracovanie úveru a veľa bánk má aj zľavu z úrokových sadzieb," hovorí Kročian.

Vláda chystá nové pravidlá

Napriek tomu, že pod tlakom okolností sme ešte stále schopní podpísať aj zmluvu s diablom, po novom by sme pre niekoľko drobných nemuseli aspoň prísť  o celý majetok. "Nebude možné pri dlhu 2 000 € prísť o strechu nad hlavou," uviedla štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská.

Poslanci chcú sprísniť aj samotné poskytovanie pôžičiek. "Nebudú sa dávať úvery len na základe občianskeho preukazu, ale bude sa skúmať bonita klienta. Akonáhle to bude porušené, zmluva je neplatná," dodala Jankovská.

"Všetci tí, ktorí poskytujú služby na finančnom trhu, hrajú presilovku voči klientom. Sú to poisťovne, banky, ale najviac to platí pri nebankových subjektoch," uviedol minister financií Peter Kažimír.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy