Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Tri štvrtiny Slovákov majú problémy s platením bežných výdavkov
Zdielať na

Tri štvrtiny Slovákov majú problémy s platením bežných výdavkov

BRATISLAVA, HUMENNÉ / Podľa najnovších údajov má väčšina slovenských domácností problém prežiť. Zaplatiť bežné výdaje spojené so životom je čoraz zložitejšie. A po informáciách, že sa našej ekonomike darí, je to až výsmech. Na zlú situáciu sme sa pýtali v uliciach, analytikov aj premiéra.

Ľudia sa sťažujú

Mnohé mladé rodiny si nemôžu dovoliť ísť na dovolenku ani raz ročne. O ušetrených peniazoch tiež nemôže byť ani reč. "Manželské páry, ktoré majú deti, skôr nie ako áno na tú dovolenku," hovorí jedna z opýtaných mladých mamičiek. 

Keby na dovolenku, nový nábytok, telku, či chladničku, nedajbože nové auto. Slováci majú oveľa vážnejšie problémy. "Až tri štvrtiny slovenských domácností priznávajú problémy s vynakladaním peňazí na bežné výdavky, ktorými sú napríklad potraviny," hovorí analytička Poštovej banky Eva Sadovská.

Nepríjemná skutočnosť dokáž pritom ešte nabrať na rozmeroch. "Až 9 z 10-tich domácností naprieč celým Slovenskom má problémy uhradiť náklady na bývanie," hovorí Sadovská.

Premiér je spokojný

V časoch, keď väčšina slovenských rodín nevie reálne vyžiť sa minister financií a premiér na úrade vlády vytešovali z výborných makroekonomických výsledkov. Boli sme teda zvedaví, aký majú odkaz pre bežných ľudí, lebo z čísiel sa nenajedia.

"Naše ciele na rok 2014 poznáte. Vytvárať podmienky na rast miezd, budú reálne rásť, rovnako robiť všetko preto, aby klesala nezamestnanosť," hovorí premiér Robert Fico. K dobrým číslam by sa už konečne mohli pridať aj dobré životné podmienky, lebo pozerať sa na vyspelú Európu neustále z chudobnej klietky je deprimujúce.

Téme sa ďalej venuje reportér Richard Juriš. INFORMÁCIE ONLINE TU. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy