Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Neostalo pri prázdnych sľuboch, učiteľom sa zvýšili platy
Zdielať na

Neostalo pri prázdnych sľuboch, učiteľom sa zvýšili platy

BRATISLAVA / Učitelia od 8. januára začali robiť za vyššie platy. Tento rok si prilepšia o približne 30 až 40 eur mesačne. Aj keď hovoria, že je to lepšie ako nič, spokojní nie sú. Viac by mali dostať tiež školníci, kuchárky, upratovačky ale aj duchovní. O závratnú sumu však nejde.

Každé euro je dobré

"Každé euro je pozitívna správa, ale je mi to trošku smiešne. Zaslúžili by sme si viac," hovorí jedna z učiteliek. V priemere uvidia ućitelia na februárovej výplatnej páske viac o 30 az 40 eur.

Ak ma učiteľ 10 ročnú prax, 30 kreditov a triednictvo dostane mesačne asi 840 eur. "Závisí to od rokov praxe, od vzdelania," hovorí riaditeľka základnej školy Erika Drgoňová.

S tridsiatimi eurami vo vrecku si budu môcť každý mesiac kúpiť napríklad nové topánky či značkovú košeľu. Ak si ich budú odkladať, po roku usporia 360 € a môžu zainvestovať do novej chladničky či práčky. 

Neostalo pri prázdnych sľuboch

Mnohí z nás už dnes vedia ako s peniazmi vo februári naložia. "Urobím nákup na víkend a vybavené. Prekonáme aspoň infláciu," hovorí jedna z učiteliek.

Viac ako eurá na výplatnej páske teší učiteľov, že konečne neostalo len pri prázdnych sľuboch a sen o vyššom plate sa stáva skutočnosťou. "Určite nie je dôvod sa uspokojiť ale pokračovať ďalej, aby sme mali aspoň 1 000 €," hovorí učiteľka.

Platy sa zvýšia aj vysokoškolským pedagógom ale aj nepedagogickým zamestnancom. Tí by mali dostávať o 16 € viac. "Tých 16 eur, no neviem," hovorí upratovačka.

Kňazi si prilepšia o 16 €

V novom roku dostanú viac aj kňazi. "16 eur pre každého, tak ako v štátnej správe," hovorí rímskokatolícky kňaz Marián Gavenda. Na Slovensku poberá plat od štátu približne 3 600 duchovných.

Mesačne si tak po novom v závislosti od funkcie zarobia od 267 do necelých 680 eur. "Najväčší problém sú evanjelickí a gréckokatolícki kňazi, ktorí z toho musia živiť rodinu a najmä v oblastiach, kde si manželka nájde ťažko prácu. Je to už potom problematické," dodal Gavenda.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy