Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Slovenský prasiatkový zákon, plaťte mincami!
Zdielať na

Slovenský prasiatkový zákon, plaťte mincami!

BRATISLAVA / Ak si celý rok sporíte drobné mince do prasiatka, to ešte neznamená, že si za ne aj niečo kúpite. Znie to zvláštne, ale je to tak. Existuje totiž zákon, ktorý určuje, koľko mincí môžete použiť pri jednej platbe. Ale hlavu preto nevešajte, keď vašu hŕbu mincí v jednom obchode odmietnu, v inom vás privítaju s otvorenou náručou.

Srdce pre deti. Najväčší charitatívny projekt 20. 12. o 20:20 na JOJ

Máme radšej papierové

"Je to otravné, mám ťažkú tašku, štrngám ako rolničky a kto to má všetko vláčiť," hovorí nakupujúca. Presne to je dôvod, prečo má väčšina z nás v peňaženke radšej papierové bankovky. Podľa pokladníčok dokonca drobné natoľko nemáme radi, že nimi ani neplatíme, hoci ich máme!

"Koľkokrát mi dajú ľudia papierové peniaze a potom sa ich spýtam, či náhodou nemajú tie drobné a teda až na vyžiadanie ich zvyknú dať," tvrdí predavačka.

Až 50 kusov

Ak vám príde nepríjemné platiť s veľkým množstvom mincí v obchodoch, vôbec sa tým netrápte. Obchodníci sú povinní ich prijať. V zákone sa hovorí o závratnom počte. "Obchodník musí pri jednom nákupe prijať 50 kusov mincí," informuje hovorkyňa NBA Jana Kováčová.

To znamená, že ak by ste sa rozhodli platiť za 5 eurové tričko 50 jednocentovými mincami, všetko je v súlade so zákonom. A keďže idú Vianoce, pokojne buďte štedrejší aj v prípade platenia mincami. Život doslova uľahčíte nielen sebe, vďaka ľahšej peňaženke, ale aj pokladníčkam.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK

Súvisiace články

Najčítanejšie správy