Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Finančné predsavzatia môžu ušetriť stovky eur
Zdielať na

Finančné predsavzatia môžu ušetriť stovky eur

BRATISLAVA / Aj vy máte celý zoznam predsavzatí, ktorý rok čo rok len oprášite a málokedy z neho niečo aj splníte? Také bežné ako schudnúť, či zdravo žiť sa týkajú asi väčšiny. Najlepšie je dať si predsavzatie, že si nebudem dávať predsavzatia. To sa dá splniť ľavou zadnou. Zabúdame na finančné predsavzatia. Tie nám môžu ročne ušetriť stovky eur.

"Často je človek len trochu lenivý spraviť si poriadok vo financiách a ani nevie, že platí za časopisy, ktoré ani nečíta alebo za televízne programy, ktoré nepozerá," vysvetľuje manažérka projektu Maják v mori financií Silvia Blahútová Nagyová.

Šetrenie patrí medzi najmenej populárne predsavzatia Slovákov, napriek tomu až dve tretiny z nás by chceli v budúcom roku hospodáriť lepšie ako doteraz. Finančné predsavzatia si však dáva iba mizivé percento z nás.

Finančné hospodárenie

"Tým najzákladnejším predsavzatím by malo byť nájsť väčšiu zodpovednosť v hospodárení s vlastnými financiami," myslí si finančný analytik Ján Porázik.

Za neporiadok v rodinnom rozpočte môžu často paradoxne aj nové technológie. "Často odchádzame z obchodu s tým, že ani nevieme, koľko sme zaplatili, lebo sme len priložili kartu a transakcia prebehla," dodáva analytik. Ako prvý krok k zlepšeniu by sme si mohli urobiť zoznam výdavkov a zistiť, ktoré z nich sú zbytočné. K predsavzatiu je potom už len krôčik.

Ako konečne niečo ušetriť, sa dozviete v priloženej reportáži:

"Najčastejšie  sa ľudia rozhodnú obmedziť stravovanie v reštauráciách, začnú sa pozerať po zľavách, ale tiež znížia telefónny paušál, alebo upravia bankové produkty," tvrdí Blahútová Nagyová.

Ideálny spôsob ako ušetriť, je využívať akcie. Nie však tie v bežných obchodoch, ale pri ponukách finančných domov. Z ušetrených peňazí potom budeme mať zrazu na dovolenku a na tvorbu finančnej rezervy na horšie časy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy