Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Poslanci schválili rozpočet na rok 2014
Zdielať na

Poslanci schválili rozpočet na rok 2014

BRATISLAVA / Slovensko má schválený rozpočet na rok 2014. Parlament ho odobril hlasmi 81 poslancov vládneho Smeru-SD. Z ostatných zákonodarcov v sále 62 hlasovalo proti, jeden sa hlasovania zdržal a jeden nehlasoval.

Srdce pre deti. Najväčší charitatívny projekt 20. 12. o 20:20 na JOJ

Za návrh hlasovalo 81 poslancov

Štát by tak mal podľa schválených rozpočtových mantinelov upravených pozmeňujúcim návrhom zohľadňujúcim očakávaný lepší výber daní a odvodov hospodáriť v budúcom roku so schodkom 3,3 mld. eur. Deficit verejnej správy ako celku by mal v budúcom roku dosiahnuť niečo vyše 2,6 % hrubého domáceho produktu.

Pôvodný návrh rozpočtu predložený v októbri do parlamentu počítal pre budúci rok s deficitom na úrovni 2,83 % hrubého domáceho produktu, čo by oproti tohtoročným plánovaným takmer trom percentám znamenalo iba mierne zníženie. Po poslednej aktualizácii daňových prognóz však predstavitelia rezortu financií avizovali, že časť z dodatočných príjmov pôjde v budúcom roku aj na znižovanie schodku, ktorý by tak mal dosiahnuť 2,6 % výkonu ekonomiky.

Po nových prognózach o vývoji príjmov z daní a odvodov, podľa ktorých by tieto príjmy mali byť len v budúcom roku vyššie o 375 mil. eur, poslanci už pri prerokúvaní rozpočtu vo finančnom výbore navrhli v rozpočte úpravy, ktoré parlament schválil. Oproti pôvodnému návrhu sa tak príjmy štátneho rozpočtu v budúcom roku zvyšujú z 13,837 mld. eur na 14,108 mld. eur pri súčasnom zvýšení výdavkov zo 17,223 mld. eur na 17,392 mld. eur. Deficit štátneho rozpočtu sa tak oproti pôvodnému plánu znížil o 102,2 mil. eur na 3,284 mld. eur.

Základné platy učiteľov sa zvýšia

Okrem zníženia deficitu má ísť časť dodatočných príjmov z daní a odvodov v budúcom roku napríklad aj na platy učiteľov. Podľa pozmeňujúceho návrhu z finančného výboru sa zvýšili výdavky rezortu školstva o 30 mil. eur. Ďalších vyše 52 mil. eur smeruje do rozpočtu ministerstva zdravotníctva, najmä na poistné platené štátom. Zvýšili sa tiež výdavky rezortu dopravy o takmer 92 mil. eur na výstavbu diaľnic a rýchlostných ciest. Vyše troch mil. eur putuje aj na pokrytie výdavkov Slovenskej akadémie vied.

V rámci štvordňovej rozpravy k návrhu rozpočtu na budúci rok z poslancov predložila pozmeňujúce návrhy iba nezaradená poslankyňa Jana Žitňanská. Ich zámerom bolo zvýšiť prostriedky na asistentov učiteľov, aby sa mohol zvýšiť počet zdravotne postihnutých detí, ktoré by sa mohli vzdelávať v bežných školách. Jej návrhy schválené neboli, podľa ministra financií Petra Kažimíra preto, že tak, ako boli pozmeňujúce návrhy predložené, boli technicky nerealizovateľné. Ešte v stredu v rámci rozpravy však poslankyni sľúbil, že prostriedky na tento účel zabezpečí počas budúceho roka rozpočtovými opatreniami.

Téme sa ďalej venuje reportér Richard Juriš. INFORMÁCIE ONLINE TU. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy