Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Boj proti šmejdom. Ficova vláda pritvrdila
Zdielať na

Boj proti šmejdom. Ficova vláda pritvrdila

BRATISLAVA / Vláda nasadzuje do boja proti tzv. šmejdom nový zákon. Budú sa ním regulovať predajné akcie, organizované pod zámienkou tematických podujatí či zájazdov, ktoré bývajú zneužívané v neprospech spotrebiteľov.

Srdce pre deti. Najväčší charitatívny projekt 20. 12. o 20:20 na JOJ

Bádať klesajúci trend

Zákon presne vymedzuje povinnosti predávajúcich a organizátorov predajných akcií, aby sa zamedzilo využívaniu agresívnych a iných nekalých obchodných praktík predávajúcich na týchto akciách, kde často dochádzalo k zneužívaniu dôvery a slabosti osobitne zraniteľnej skupiny spotrebiteľov, predovšetkým seniorov.

"Na SOI bolo doteraz adresovaných približne 350 podnetov spotrebiteľov proti 25 spoločnostiam. Badať klesajúci trend, najmä pre lepšiu informovanosť verejnosti, čo však nevylučuje potrebu prísnej zákonnej úpravy,“ vysvetlil hovorca ministerstva hospodárstva Stanislav Jurikovič.

Zmluva uzatvorená na diaľku

Rezort s nimi prichádza v zákone o ochrane spotrebiteľa pri predaji tovaru alebo poskytovaní služieb na základe zmluvy uzavretej na diaľku alebo zmluvy uzavretej mimo prevádzkových priestorov predávajúceho.

Ministerstvo na základe dohody s poslancami Antonom Martvoňom a Otom Brixim (obaja Smer-SD) prevzalo do zákona prakticky celý základ nimi pripravenej a schválenej novely proti šmejdom. Viete ako odstúpiť od zmluvy? INFORMÁCIE TU. 

Musia akciu nahlásiť dopredu

Podľa návrhu zákona bude potrebné 20 dní vopred nahlásiť predajnú akciu vrátane všetkých jej podmienok (prezentovaný sortiment, cena tovarov, identifikácia predávajúcich) Slovenskej obchodnej inšpekcii, ktorá oznámenie zverejní na svojej internetovej stránke. Bez oznámenia a zverejnenia na stránke SOI nebude možné predajnú akciu uskutočniť.

Všetky podmienky predajnej akcie musí obsahovať aj pozvánka pre spotrebiteľov. Ak predávajúci alebo organizátor porušia zákon, nemožno so spotrebiteľom platne uzavrieť zmluvu, teda nemôžu od neho nič vymáhať. Lehota pre spotrebiteľa na odstúpenie od zmluvy uzavretej na predajnej akcii sa návrhom predlžuje na 15 pracovných dní.

Žiadne izolovanie

Ak by predávajúci neinformoval spotrebiteľov o práve odstúpiť od zmluvy počas predajnej akcie, spotrebiteľ by mohol kedykoľvek odstúpiť od zmluvy aj po uplynutí 15 pracovných dní.

Novou navrhovanou legislatívou sa zavádza zákaz vyberať akékoľvek platby od spotrebiteľa na predajnej akcii. Od spotrebiteľa by bolo možné žiadať úhradu až po uplynutí lehoty na odstúpenie od zmluvy.

Spotrebiteľov podľa navrhovaného zákona nebude možné počas konania predajnej akcie izolovať od ostatných alebo vyvíjať na nich inú formu nátlaku s cieľom ovplyvniť ich nákupné rozhodovanie. Ak je predajná akcia spojená s dopravou na určité miesto (napríklad autobusové zájazdy pre seniorov), musí sa zabezpečiť doprava pre nich späť do miesta nástupu bez ohľadu na to, či uzavrú zmluvu alebo nie.

Zvýšenie pokuty

Všetky navrhované povinnosti majú platiť pre všetky osoby, ktoré konajú v mene a v záujme predávajúceho alebo organizátora, teda nemožno obísť zákon nastrčenými osobami, resp. zmluvami s inými firmami. Nový zákon počíta so zvýšením pokút z 3 333 eur na 16 500 eur.  

Kompetencie SOI sa majú výrazné posilniť. V prípade porušení povinností predávajúcim alebo organizátorom predajnej akcie, SOI podá návrh na živnostenský úrad na odobratie živnostenského oprávnenia, ato z dôvodu osobitne závažného porušenia zákonných povinností. Inšpektor bude môcť na mieste zakázať pokračovanie predajnej akcie.

Pomôže ochrániť spotrebiteľa

SOI bude môcť uložiť všeobecný zákaz konkrétnej firme organizovať predajnú akciu, ak porušuje práva spotrebiteľov. Inšpekcia by informovala verejnosť o prijatých opatreniach proti organizátorom predajných akcií. Väčšina navrhovaných zmien má platiť od apríla 2014, niektoré od júna.  

"Verím, že keď tento zákon prejde v parlamente a bude sa uplatňovať, tak bude účinný a pomôže ochrániť spotrebiteľa," povedal minister hospodárstva Tomáš Malatinský. Minister pripúšťa, že ďalšie kroky proti šmejdom by mohli nasledovať, ak by náhodou začali robiť zájazdy s predajnými akciami do blízkeho zahraničia. "Každopádne, ak zistíme nejaké negatíva, ktoré by umožňovali v jednej krajine to robiť, kde by to malo dopad na obyvateľstvo našej krajiny, tak by sme určite vyvolali bilaterálne rokovanie alebo rokovanie viacerých krajín, aby sme tomu zabránili. Myslím, že je to záujem každej krajiny," povedal Malatinský.

Téme sa venuje reportérka Mária Ölvedyová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy