Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Mikloš: Rozpočet je paškvil, vláda nešetrí, len zvyšuje dane
Zdielať na

Mikloš: Rozpočet je paškvil, vláda nešetrí, len zvyšuje dane

BRATISLAVA / Pochvalu si vláda Roberta Fica za predložený rozpočet od Mikloša nevyslúžila ani za navrhované škrty vo výdavkoch. Rozpočet totiž podľa neho počíta najmä so škrtmi v kapitálových výdavkoch, čo taktiež nepovažuje za dlhodobo udržateľný prístup

Nevie šetriť na sebe, dvíha dane

Prvým kritikom vládneho návrhu rozpočtu z radov opozície bol počas štvrtkovej parlamentnej rozpravy exminister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS). Vyzdvihol síce aj niektoré pozitíva, napríklad menej identifikovaných rizík ako v predošlom rozpočte či zlučovanie regulačných úradov, v konečnom dôsledku však návrh rozpočtu skritizoval.

Problémom podľa neho je predovšetkým štruktúra konsolidácie, ktorú vláda zvolila. "Vláda nevie šetriť na sebe, vie len ľuďom dvíhať dane,“ tvrdí.

Miklošovi sa nepozdáva skutočnosť, že vláda ide najmä cestou jednorazových opatrení, ktoré nepovedú k dlhodobej udržateľnosti verejných financií. Dokazuje to podľa neho úroveň štrukturálneho deficitu, teda schodku očistená o cyklické vplyvy a jednorazové efekty, ktorý mal podľa pôvodného návrhu v budúcom roku dokonca stúpnuť.

Pomôžu len nateraz

Po zapracovaní vyšších odhadov príjmov z daní a odvodov rezort financií hovorí už o stagnácii štrukturálneho deficitu, čo odôvodňuje najmä snahou podpory hospodárskeho rastu.

Podľa exministra financií to však zrejme ani s podporou hospodárskeho rastu nemyslí vláda Roberta Fica celkom vážne, keď prijíma konsolidačné opatrenia typu daňové licencie a keď po svojom nástupe zvýšila daň z príjmu právnických osôb z 19 % na 23 %. Budúcoročné zníženie sadzby na 22 % totiž v kombinácii s daňovými licenciami podľa neho pomôže len veľkým priemyselným podnikom, kým malé a stredné podniky na tieto opatrenia v konečnom dôsledku skôr doplatia.

"Vláda prijíma prevažne opatrenia, ktoré nie sú udržateľné, ktoré síce pomôžu teraz, ale do budúcnosti problém nevyriešia,“ okomentoval návrh na záver svojho vyše hodinového vystúpenia v rámci rozpravy k návrhu rozpočtu Ivan Mikloš.

Do rozpravy o návrhu rozpočtu sa písomne prihlásilo 22 poslancov. Okrem nich využili v prvej časti rozpravy právo prihlásiť sa so svojím vystúpením aj šéf finančného výboru Daniel Duchoň (Smer-SD) a podpredseda Národnej rady SR Ján Figeľ (KDH). Po vystúpeniach týchto poslancov dostanú ešte zákonodarcovia možnosť prihlásiť sa do rozpravy ústne.

Téme sa ďalej venuje reportér Richard Juriš. INFORMÁCIE ONLINE TU. 

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy