Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Hádka v parlamente! Poslanci vytiahli, kto koľko berie
Zdielať na

Hádka v parlamente! Poslanci vytiahli, kto koľko berie

BRATISLAVA / Ústrednou témou dnešného dňa je na hradnom vŕšku jednoznačne zmrazovanie platov ústavných činiteľov. To by mohlo do rozpočtu priniesť ďalších viac ako 8 miliónov eur. Zásadne proti je však združenie sudcov Slovenska. A to aj napriek tomu, že 13. a 14. plat by im aj po schválení zmien zostal.

Poliačik (SaS): plat poslanca 1 961 €

Opoziční poslanci navrhli v rozprave k novele zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov viaceré zmeny. Poslanec za SaS Martin Poliačik presadzuje, aby plat poslancov už nebol naviazaný na trojnásobok priemernej mzdy, keďže priemerná mzda, paradoxne, rastie aj v časoch ekonomickej krízy.

Plat poslanca navrhol zadefinovať v sume 1 961 eur, ktorý by sa každoročne valorizoval o infláciu. Inflácia je zvyčajne nižšia ako rast priemernej mzdy. Poslanci dnes poberajú plat vo výške trojnásobku priemernej mzdy. Priemerná mzda v druhom štvrťroku 2013 dosiahla 818 eur.

Matovič (OĽaNO): nemáme nárok na zvyšovanie platov

Igor Matovič (OĽaNO) navrhoval, aby platy politikov zostali zmrazené na úrovni roka 2011 až dovtedy, pokiaľ rozpočet verejnej správy nebude hospodáriť bez straty. "Ak samotný štát vytvára deficit, čiže hospodári so stratou, je nemysliteľné, aby jeho predstavitelia - politici, mali nárok na zvyšovanie platov," argumentoval Matovič. Ak Európska komisia vydá rozhodnutie, že štát hospodáril s nulou, respektíve ziskom, platy politikov pôjdu hore. Ak rozpočet pôjde do mínusu, platy poslancov sa opäť vrátia na úroveň roka 2011.

Poslanec za KDH Július Brocka presadzoval, aby zákonodarcovia v súlade s pravidlom jeden mandát stačí mohli poberať len jeden príjem, aj keď vykonávajú viacero verejných funkcií naraz. Vládny Smer-SD označil návrh kresťanských demokratov za pokrytecký, KDH podľa poslancov Smeru-SD malo v minulosti, keď bolo vo vláde, dosť času schváliť takúto úpravu.

Platy ústavných činiteľov, sudcov, prokurátorov a verejného ochrancu práv podľa vládneho návrhu zostanú na úrovni roka 2013. Hlasovať o novele sa bude až o 17:00, poslanci nestihli ukončiť diskusiu pred hlasovaním o 11:00.

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy