Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Nižšie dane pre podnikateľov? Nezmysel, oponuje opozícia
Zdielať na

Nižšie dane pre podnikateľov? Nezmysel, oponuje opozícia

BRATISLAVA / Slovenskí podnikatelia majú malý, ale predsa, dôvod na radosť. Ich daňové zaťaženie by mohlo v najbližších rokoch klesnúť až o 3 percentá. S návrhom prišiel sám premiér presne v deň, keď parlament schválil zníženie dane z príjmu na 22 percent. Podmienkou ďalšieho znižovania daní sú však dobré ekonomické výsledky a lepší výber DPH.

Fico ohlásil znižovanie daní

Vláda ročne pri výbere dani z pridanej hodnoty prichádza o stovky miliónov eur. Pozitívna pre právnické subjekty je informácia, že vláda po utorkovom znížení dane z príjmov o 1 percento, chce v tomto trende pokračovať aj v ďalších rokoch. Zároveň si chce ešte viac posvietiť na neplatičov DPH. 

"My reálne potrebujeme hľadať peniaze tam, kde sú. Ak nechceme ísť do zvyšovania daní. V ďalšom roku, ak sa bude vyvíjať dobre ekonomika a finančná situácia, pôjdeme na 21%, možno to optimum bude 20%," hovorí premiér Robert Fico.

Opozícia má úplne iný názor

Samotní podnikatelia by tak mohli získať dodatočné prostriedky na rozvoj. Opozícia má však iný názor.

"Na budúci rok ide síce daň z príjmu pre firmy z 23 na 22 %, ale hneď sa zavádza daň zo straty, z ktorej chce vybrať 112 miliónov eur," myslí si Ivan Štefanec z SDKÚ-DS. 

Ďalšie znižovanie dani je podmienené mnohými ak a spoliehať sa na naň pri súčasnej neistej ekonomickej situácii je nateraz úplne zbytočné.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy