Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Kríza-nekríza, ministerstvá vyplatia na odmenách tisícky eur
Zdielať na

Kríza-nekríza, ministerstvá vyplatia na odmenách tisícky eur

BRATISLAVA / Platy štátnych úradníkov od budúceho roka porastú o 16 eur. V stredu o tom rozhodli ministri. To však nie je všetko. Keďže sa blíži koniec roka, zisťovali sme, či budú ministri svojim podriadeným vyplácať aj vianočné odmeny a trináste platy.

Srdce pre deti. Najväčší charitatívny projekt 20. 12. o 20:20 na JOJ

Pred rokom sa odmeňovať nemohlo

Takto pred rokom minister financií Robert Kažimír nariadil plošné zmrazenie odmien. Tento rok príkaz síce neplatí, no väčšina ministerstiev odmeny aj tak vyplácať neplánuje. "Ani odmeny, ani trinásty plat sa v tomto roku vyplácať nebudú," potvrdil hovorca ministerstva pôdohospodárstva Peter Hajnala. 

A pridávajú sa aj ďalšie ministerstvá. Napríklad zdravotníctva, či školstva. Naprázdno obídu aj zamestnanci Úradu vlády SR. Ministerstvo dopravy ešte o odmenách nerozhodlo.

"Určite by to neboli odmeny plošné, ale odmeny vybraným zamestnancom za konkrétne výkony. Určite nebudú odmeňovaní vrcholní predstavitelia ministerstva," potvrdil hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa.

Na ministerstve obrany, životného prostredia, kultúry či spravodlivosti sa zamestnanci určite majú na čo tešiť. "Bude to skôr niečo symbolické, okolo sto eur na zamestnanca," povedal minister životného prostredia Peter Žiga. "Ide v priemere o 170 eur na jedného zamestnanca súdu," potvrdila aj hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Alexandra Donevová.

Ministerstvá odmieňali aj počas roka

Odmeny sa budú rozdávať aj na Najvyššom súde, ktorý hospodári s vlastným rozpočtom. Tu sa každému zamestnancovi ujde v priemere po 500 eur. Aj keď viaceré rezorty s vianočnými odmenami nepočítajú, ich zamestnanci už čo-to dostali počas roka.

"Služobný úrad ministerstva financií vypláca cieľové odmeny. V priemere to vychádza na 70 eur na jedného zamestnanca," hovorí hovorkyňa ministerstva financií Alexandra Gogová.

Téme sa venuje reportérka Slávka Dvořáková. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy