Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zlepšenie ekonomiky v roku 2014? Analytici to až tak ružovo nevidia
Zdielať na

Zlepšenie ekonomiky v roku 2014? Analytici to až tak ružovo nevidia

BRATISLAVA / Slovensko má vyše 20 % nezamestnanosť v 15 okresoch, ale zlepšenie je vraj už na ceste. Alarmujúci stav by sa mal zlepšiť v budúcom roku. Takto to aspoň povedal minister financií Kažimír po schválení rozpočtu. Viaceré faktory sú nám skutočne naklonené. Aj napriek tomu nás ale čaká veľa nástrah, ktoré to môžu zvrátiť.

Srdce pre deti. Najväčší charitatívny projekt 20. 12. o 20:20 na JOJ

Kažimír: Rozpočet na budúci rok ustojíme

Pätnásť okresov na Slovensku hlási vyše 20 % nezamestnanosť a priemernú mzdu, ktorá je aj tak úbohá, nedosahuje väčšina obyvateľov. "Nebude to prechádzka ružovou záhradou, lebo žijeme v búrlivých časoch," hovorí minister financií Peter Kažimír.

Napriek tomu minister financií vyhlásil, že rozpočet ustoja. "Čo sa týka splnenia deficitu na budúci rok, tie odhady by mohli byť reálne, najmä na základe zlepšeného výberu daní," hovorí analytik Tatrabanky Boris Fojtík.

Bežného človeka zaujíma, či bude mať prácu a plácu. Vraj sa má zlepšiť aj to. "Tých dôvodov je viac. Jednak sa spomaľuje tempo konsolidácie na Slovensku. To isté platí pre eurozónu. Zlepšuje sa nálada medzi investormi," tvrdí analytik X-Trade Brokers Kamil Boros. 

Ekonómovia varujú pred čiernymi labuťami

Aj v časoch, keď sa očakáva zlepšenie, ekonómovia varujú pred takzvanými čiernymi labuťami, ktoré dokážu zaútočiť a narobiť v ekonomike šarapatu. Čierne labute sú ekonomické hypotetické bomby, ktoré nemusia vybuchnúť, ale môžu. 

"Pokiaľ by sa stalo niečo s Nemeckom ako hlavným ekonomickým motorom, tak si to odnesú aj štáty vo východnej a centrálnej Európe," tvrdí analytik Saxobank Praha Karol Piovarcsy. 

Jednou z čiernych labutí, ktorá vyšla pri minuloročných predpovediach, boli varovania, že klesne cena zlata. "Z úrovne nad 1900 dolárov, klesli až pod úroveň 1200 dolárov za uncu. Môžeme hovoriť o masívnom dopade," dodal Piovarcsy.

Aj bez čiernych labutí viacerí tvrdia, že kroky vlády pri zostavovaní rozpočtu mohli byť ekonomike viacej nápomocné. Opozícia a zamestnávatelia kritizujú najmä zavedenie licencií pre firmy, ponechaný špeciálny odvod pre regulované firmy či málo šetrenia na strane štátu. 

Téme sa ďalej venuje reportér Richard Juriš. INFORMÁCIE ONLINE TU. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy