Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
TEST. Vianočné pečivo sa neoplatí piecť každému
Zdielať na

TEST. Vianočné pečivo sa neoplatí piecť každému

BRATISLAVA / Vanilkové rožky, kokosky či linecké pečivo. Bez týchto dobrôt by Vianoce v mnohých slovenských domácnostiach azda ani nemohli byť. Upiecť vianočné pečivo od výmyslu sveta však stojí nielen peniaze, ale aj množstvo času.

Srdce pre deti. Najväčší charitatívny projekt 20. 12. o 20:20 na JOJ

Sladké pokušenie

Vianoce nie sú len sviatky pokoja a radosti, ale aj poriadnej driny. Najmä ženy o tom vedia svoje. Umyť okná, naleštiť nábytok a napiecť. Čím viac druhov koláčov, tým lepšie! "Plánujem napiecť 10 druhov koláčov. Trvať mi to bude asi 3 alebo 4 dni," povedala jedna z oslovených žien.

Taká je realita vo väčšine slovenských domácností. Dvoj alebo trojčlenné rodiny však radšej kupujú koláče v cukrárni. "Je to pre nich jednoduchšie. Keď spočítame spotrebu energií a suroviny, tak to vyjde omnoho lacnejšie," myslí si majiteľka cukrárne Veronika Urbánková.

Pokus

Redaktorka Beata Ksenzsíghová urobila pokus, aby spomínané tvrdenie overila. Z pol kila múky napiekla linecké kolieska. Dala do nich tuk na pečenie. vajce, cukor a aj vanilku. Síce príprava niekoľkých koliesok zabrala najmenej hodinu, kuchyňa voňala nádherne.

Len suroviny na koláče stáli 4,50 eur. Keď k tomu prirátame aj cenu energií a prácu vo výške priemernej hodinovej mzdy, balíček pečiva dokopy stojí 9,40 eur. V cukrárni je cena okolo 10 eur. Piecť doma suché pečivo je efektívne len vtedy, ak vám to urobí aj radosť.

Lacné výrobky

Kúpiť si vianočné pečivo z cukrárne sa vám oplatí, ak nechcete doma vypekať viacero druhov. V jednom balení koláčov môžete nájsť aj viac ako 15 druhov koláčov. Upiecť doma 15 rôznych druhov koláčov je na peňaženky veľká záťaž. Takéto mixy vianočného pečiva sa predávajú aj v supermarketoch. Nestoja však 10 eur, ale len polovicu. Ako je ale možné, že sa predávajú za cenu surovín?

"Myslím, že v koláčoch sú hlavne umelé prísady a veľa margarínu. Dávajú do nich aj lacnejšiu čokoládu. Pri kúpe si veľmi dobre preštudujte zloženie výrobkov," radí majiteľka cukrárne Veronika Urbániková. Hoci cukrárne vám môžu ušetriť námahu a predvianočný stres, pečenie doma má jednu veľkú výhodu. Vaša rúra vám deň pred Štedrým dňom neoznámi, že už neprijíma objednávky a hlavne viete, čo vaše koláče obsahujú.

Téme sa venuje reportérka Beáta Ksenzsighová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články