Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
SERVISNÁ TÉMA. Ako vybrať správny vianočný stromček
Zdielať na

SERVISNÁ TÉMA. Ako vybrať správny vianočný stromček

BRATISLAVA / Vianoce už klopú na dvere a mnohí z nás premýšľajú o tom, aký vianočný stromček si domov zadovážia. Jedni dávajú prednosť umelým, iní naopak nedajú dopustiť na živé stromčeky. Aký je vlastne ten najlepší?

Jedľa, smrek či borovica?

Počas vianočných sviatkov zdobia naše domácnosti predovšetkým smreky, jedličky či borovice. Lenže vybrať si ten správny stromček je niekedy poriadna dilema.

Väčšina z nás si stromček vyberá podľa vzhľadu, podľa dĺžky ihličia alebo vône. Preto, aby ste si kúpili ten správny stromček, je dobré sa poradiť s odborníkom. "Podľa mňa je najvhodnejšia jedľa. Má krásnu vôňu. Smrek dosť rýchlo schne, opadáva ihličie, potom je doma trochu väčší bordel z toho. Borovica má zase pekné dlhé ihličie," vraví lesník Alexander Černega.

Kúpu stromčeka netreba nechávať na poslednú chvíľu. "Vždy je lepšie, keď v týchto časoch spoločne s lesným hospodárom pôjdu a vyberú si ľudia za nejaký poplatok ten vianočný stromček, aby nenarobili viac škody ako treba," vraví člen urbárskej spoločnosti Miroslav Turok-Meceňo.

Stromček dajte do vody

Lenže nájdu sa aj takí, ktorí si poradiť nedajú. "Veľakrát sa stane, že človek zoberie a vyreže stromček, či už je pekný alebo nie. Vyreže ho, pohodí ho a vyberie si zasa nejaký iný, čo robí aj urbárskej spoločnosti značné škody," dodáva člen urbárskej spoločnosti.

Stromček je dobré po príchode domov ošetriť, aby ihličie čo najdlhšie vydržalo. "Je dobré umiestniť ho do vody a obrezať podľa výšky a veľkosti bytu," dodáva na záver lesník Alexander Černega.

Srdce pre deti. Charitatívny projekt vyvrcholí galaprogramom 20. decembra o 20:20 na TV JOJ.

Súvisiace články