Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
SERVISNÁ TÉMA. Ako správne zabaliť a poslať vianočný balík
Zdielať na

SERVISNÁ TÉMA. Ako správne zabaliť a poslať vianočný balík

BRATISLAVA / Plánujete poslať vašej rodine alebo blízkym vianočný balík do zahraničia? V tomto prípade by ste sa mali s jeho odoslaním naozaj poponáhľať. Cestovať totiž môžu dlhšie. Teraz vám poradíme, ako taký balíček správne zabaliť a odoslať. Tak, aby k adresátovi prišiel včas.

Píšte paličkovým písmom

Škatuľa nemusí byť nová, môže byť aj použitá. Maximálny dovolený rozmer každej z jej strán je 200 centimetrov. Najvyššia dovolená hmotnosť balíka je 10 kilogramov. Zabaliť ho treba do bieleho pevného obalu.

Adresa prijímateľa a odosielateľa by mala byť napísaná paličkovým písmom. Viac ako trojkilový balíček treba obmotať pevným motúzom. Balíček máme zabalený, tak teraz s ním môžeme ísť na poštu.

Počítajte 14 až 15 dní

Na pošte vyplníte sprievodný list v anglickom jazyku. Ak balík posielate mimo Európskej únie, vyplňte aj colné vyhlásenie. Potom vám pracovníčka balík odváži a vypočíta cenu. Tak napríklad dvojkilový balík posielaný prvou triedou do Českej republiky stojí 11 eur, v rámci krajín EÚ by stál 19 eur, mimo Európy až 24,50.

Náš balíček má 3,5 kilogramov. Uvidíme, koľko bude stáť jeho cesta do Kanady. "Takže 2. trieda - 35 eur. Rozdiel medzi 1 a 2. triedou je 7 eur. To by tam prišiel skôr," tvrdí pracovníčka pošty.

Do cudziny putujú balíky najčastejšie 14 až 15 dní. Do krajín, ako je Thajsko, Ukrajina, či Irak to však môže trvať aj dlhšie. "Dá sa sledovať cesta balíka elektronicky," dodáva hovorkyňa Slovenskej pošty Stanislava Pondelová.

Téme sa venuje reportérka Slávka Dvořáková. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články